Tradicija, ipak nije prekinuta

Od strane Ozon
0 komentar

Preko četvrt veka Salaš Noćajski krajem leta oživljava lik i delo svog najvećeg heroja Stojana Čupića i njemu u čast održava tradicionalni Sabor Zmaja od Noćaja.

Program ove manifestacije uvek je raznolik i bogat, pa tako su se godinama na njemu mogle čuti gusle, narodne, izvorne pesme, gledati igre iz svih delova Srbije, a momci su se za titulu „Mačvanskog vojvode“ nadmetali u disciplinama kao što su bacanje kamena sa ramena, skok u dalj, skok u vis… Parastos Čupiću i junacima Prvog srpskog ustanka su služili sveštenici Mačvanskog namsetništva. Čitava manifestacija odisala je dostojanstvom, srpstvom, tradicijom, okupljala je brojne goste i poštovaoce Stojana Čupića.

Međutim, ove godine, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji prouzrokovane virusom Kovid 19, Sabor je nije organizovan. Tu odluku, teška srca, ali kako bi se poštovale sve preventvne mere koje je propisala Vlada Republike Srbije, doneo je savet Mesne zajednice Salaš Noćajski.

„Prethodnih 27 godina smo održavali Sabor i to je jedina manifestacija u našem selu. Nekada je Sabor bio veći, trajao duže, međutim iz godine u godinu nastupale su razne promene, pa tako se i on menjao, ali tradicija se nastavljala i to je ono što je bitno. Bitno je da očuvamo sećanje na Stojana Čupića, na sve ono što je on uradio za ovu zemlju, na njegove ratne podvige protiv turske vojske, na njegov slobodarski duh koji treba i mora da živi u svima nama i danas. Nažalost ove godine zbog stvari na koje nismo mogli da utičemo Sabor je morao izostati“, kaže predsednik saveta ovog mačvanskog mesta.

Manifestacije nije bilo, ali kako se tradicija ni sada ne bi prekinula, u prisustvu tek nekolicine meštana i gostiju sveštenik Nemanja Živković u hramu Svetog Georgija u Salašu održao je parastos Čupiću i junacima Prvog ustanka.

„Skromno, ali u skladu sa situacijom održali smo parastos i nastavili tradiciju. Nadam se da ćemo naredne godine biti u mogućnosti da organizujemo pravi Sabor i da će se svi Salaščani ponovo okupiti na jednom mestu sećajući se našeg vojvode koji je znamenita istorijska ličnost ne samo našeg sela i Mačve, nego cele Srbije“, rekao je Čupić.

Možda Vam se svidi i