Tablet računari za tri dečaka sa autizmom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Predstavnici novosadskog Udruženja „Čepom do osmeha” danas su posetili Sremsku Mitrovicu i poklonili tablet računare kao vid asistivne tehnologije trojici dečaka iz Udruženja građana „Autizam govori srcem”.

Ova donacija otišla je u ruke Vukašinu Đurašinoviću (14) iz Mačvanske Mitrovice, Mihajlu Miljkoviću (6) iz Sremske Mitrovice i Luki Vasiljeviću (13) iz Laćarka.

Predstavnike dva udruženja u Gradskoj kući ugostio je načelnik Uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić.

„Prikupljanjem čepova obezbeđeni su tablet računari za naša tri dečaka i meni je posebna čast što smo danas domaćini ovog skupa, odnosno druženja. Vrlo je važna saradnja gradskih organa i nevladinog sektora, jer plodovi te saradnje su uvek lepe stvari. Uprava na čijem sam čelu svakako nastavlja i ove godine da podržava aktivnosti Udruženja građana „Autizam govori srcem”, a u prethodnoj godini to je bilo putem iznosa od 550.000 dinara za neke njihove aktivnosti. Svakako zajednički cilj nam je obezbediti što više sredstava za stručne radnike koji će se raditi sa decom udruženja”, rekao je Mirnić.

Udruženje „Autizam govori srcem” formirano je u martu prošle godine, a sa aktivnostima je počelo u aprilu iste godine. Svojim aktivnostima žele da daju svoj doprinos tome da osobe sa invaliditetom budu vidljivije u društvu.

Mirjana Malbašić, predsednica Udruženja “Autizam govori srcem” kratko je rekla joj je velika čast što je ostvarena lepa saradnja sa “Čepom do osmeha”. Ona se u ime dece i roditelja zahvalila na vrednim donacijama.

„Tri dečaka iz našeg udruženja Vukašin, Mihajlo i Luka danas na poklon dobijaju tablete, oni će im pomoći da usvoje neke nove pojmove i unaprede kako verbalnu, tako i neverbalnu komunikaciju, jer to je jedan od osnovnih problema autizma. Celo današnje druženje organizovalo je Udruženje, uz podršku Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zašttitu. Mi u Udruženju volimo da se družimo ali da to bude usmereno, imamo defektološki rad, psihološku podršku, kreativne radionice, odlazak u prirodu, na bazene. Lepo sarađujemo sa Gradskom upravom, prošle godine su nam obezbedili značajna sredstva i nadm se da će se ta saradnja nastavati i da ćemo proširiti delokrug naših aktivnosti.,” rekla je Malbašić.

Ovaj vid pomoći usledio je nakon učešća na konkursu za dodelu pomagala, koji raspisuje Organizacija „Čepom do osmeha” iz Novog Sada.

Miloš Torbica, volonter iz Udruženja „Čepom do osmeha“ rekao je nešto više o konkursu koji objavljuju svake godine za određena pomagala za decu kojoj su potrebna.

„Deca iz Sremske Mitrovice su putem konkurs koji mi raspisujemo godišnje dobila računare, a ovo je zvanično 50. pomagalo koje naše Udruženje uručuje. Inače, bavimo se sakupljanjem čepova i od prodaje istih za reciklažu obezbeđuju se sredstva za kupovinu pomagala”, kratko je objasnio Torbica.

Tablet računari će biti veoma značajni kao vid asistivne tehnologije trojici dečaka iz Udruženja građana „Autizam govori srcem” u Sremskoj Mitrovici. Ovo udruženje iako postoji manje od godinu dana, veoma je aktivno.

Možda Vam se svidi i