SVE MERE U SRBIJI: RAD kafića do 23 važi od danas

Od strane Ozon
0 komentar

Usled pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji Krizni štab je na jučerašnjoj sednici doneo odluku da svi ugostiteljski, trgovinski i zanatski objekti, uključujući i one sa baštama, mogu da rade do 23 časa, umesto do jedan sat posle ponoći.

Odluka je obavezna i stupila je na snagu danas, a pored ove u Srbiji postoji još nekoliko važećih epidemioloških mera, na koje su građani u poslednje vreme, čini se, počeli da zaboravljaju.

Podatak koji je za Krizni štab predstavljao „okidač“ za donošenje nove-stare mere, koja je nedavno bila ublažena produženjem rada objekata sa baštama sa 23 do jedan čas posle ponoći, jeste značajno povećan rizik za zaražavanja u našoj zemlji u prethodnih nekoliko dana.

Ove nedelje je 19 odsto veći rizik za obolevanje nego što je bio prethodne i to nam je alaramantan podatak – istakla je dr Kisić Tepavčević, koja je nakon sastanka Kriznog štaba novinarima saopštila ovu odluku.

Ona je rekla da je evidentno da je poslednjih dana došlo do povećanja broja zaraženih, te da je situacija u glavnom gradu posebno alarmantna.

Kontrola sprovođenja mera biće povećana, kao i sankcionisanje prekršilaca, ali mogućnost zatvaranja Beograda nije razmatrana. Već danima gotovo polovina novozareženih na dnevnom nivou registorovana je u prestonici.

– Kontrola primena mere se mora pooštriti u onim gradovima u kojima se broj povećava, i kontrola i sankcije – izričita je dr Kisić Tepavčević.

Međutim, iako smo svedoci da su kafići širom zemlje u poslednje vreme bili preplavljeni posetiocima, čini se da ovo nije jedina mera čije je nepoštovanje uticalo na povećanje broja slučajaeva zaraze korona virusom u našoj zemlji.

Zaboravili na mere

Usled činjenice da je Srbija jedna od evropskih zemalja koja je poslednjih dva meseca bila u najpovoljnijem položaju, kada je u pitanju epidemiološka situacija, veliki broj građana se opustio i zaboravio na određene mere, koje su i dalje na snazi.

Ovo su mere koje još uvek važe i čije je poštovanje neophodno kako bi epidemiološka situacija u Srbiji bila stabilna:

1. Zabrana okupljanja

Naredba Vlade Srbije o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru dok traje opasnost od širenja virusa doneta je na sednici održanoj krajem avgusta.

Na osnovu ove odluke Vlade na celoj teritoriji Republike Srbije, na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, zabranjeno je okupljanje više od 30 osoba istovremeno.

Rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 metar, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno samo jedno lice.

Krajem avgusta, stupila je na snagu nova mera koja se tiče okupljanja, ali se ona odnosila samo na kultrune manifestacije. Kako je tada odlučeno, za ovakva dešavanja maskimalan limit je 500 osoba uz to da grupa ne sme da bude veća od šest osoba, a i uz, naravno, poštovanje svih epidemioloških mera.

2. Nošenje maski u zatvorenom prostoru

Nošenje maski je trenutno obavezno u zatvorenim prostorima, ali i u gradskom prevozu, dok postoji samo preporuka da se one nose i na otvorenom.

Na postojanje ove preporuke nedavno je ukazao i dr Predrag Kon.

– Ponovo naglašavam i preporučujem nošenje maske, i to ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom. Zaboravlja se ta preporuka. Svestan sam da mali broj ljudi nosi maske napolju, ali svojevremeno ih je mali broj nosio i u prevozu i tržnim centrima dok nisu postale obavezne. Preporuka može da pređe nekad i u meru, neka se niko ne iznenadi ako tako bude, ako sve ode u pogrešnu stranu – upozorio je dr Kon.

Dr Kisić Tepavčević je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Kriznog štaba podsetila da je nošenje maski u zatovrenom obavezno, a posebno je naglasila važnost nošenja u gradskom prevozu.

3. Nošenje maski na ovorenom

Dr.Darija Kisić Tepavčević podestila je danas i da masku treba nositi i na otovrenom prostoru u slučaju da je nemoguće obezbediti distancu veću od 1,5 metar.

4. Ograničen rad ugostiteljskih objekata

Svi ugostiteljski objekti i radnje mogli su do danas da rade do 21 sat ukoliko ne poseduju bašte, dok su oni koji poseduju bašte mogli da rade do jedan sat posle ponoći. Od sutra svi ugostiteljski objekti i radnje će moći da rade samo do 23 sat.

– Na predlog Kriznog štaba od sutra će radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata biti ograničeno do 23 sata – rekla je juče na konferenciji za štampu epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

Kako je dodatno pojasnila, na apoteke i određene pumpe ova mera se ne odnosi.

Neke opštine „preduhitrile“ Krizni štab

Navedene mere su obavezne i važe za teritoriju cele zemlje, dok Krizni štabovi u lokalnim samoupravama mogu na osnovu procene o epidemiološkoj situaciji na njihovoj teritoriji da donose mere koje važe za opštine.

Jedna od privih koja je usled situacije koja se ponovo pogoršla, ponovo proglasila vanrednu situaciju jeste Trstenik. Do ove odluke došlo je samo dve nedelje nakon što je u opštini ukinuta vanredna situacija.

Prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je na korona virus testirano 6.700 osoba i od toga je njih 121 bilo pozitivno, a jedna osoba je preminula.

Podsetimo, broj zaraženih u Srbiji, naročito u Beogradu, raste od prošle nedelje, a juče smo sa 120 novootkrivenih slučaja, imali najviše zaraženih od 27. avgusta, kada je bilo registoravno 125 slučaja.

SrbijaDanas

You may also like