Sledi poskupljenje goriva?

Od strane Ozon
0 komentar

Potrošačke cene u 2019. povećane su u odnosu na 2018. godinu u proseku za 1,7%, objavio je Republički zavod za statistiku. To bi moglo da dovede do povećanja akciza na benzin, dizel i auto-gas, budući da se, u skladu sa Zakonom o akcizama, dinarski iznosi ovih državnih nameta svake godine usklađuju sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj kalendarskoj godini.
Samim tim, uskoro se može očekivati i povećanje akciza upravo za tih 1,7%. Ukoliko do toga, dođe, vozači mogu da račuanju da će točiti gorivo za toliko skuplje, uz nešto veće izdvajanje i za PDV, pošto akciza ulazi u osnovicu obračuna ovog poreza. Međutim, da li će da do toga zaista doći, zavisi od više faktora.
Može se desiti, kakav je slučaj bio i prošle godine, da, iako vlada poveća akcize, naftne kompanije ne promene cenovnike na svojim pumpama. Na to je presudno uticala promena nekih drugih parametara koji utiču na cenu goriva, tako da su ukupni troškovi kompanija ostali na približno istom nivou, pa su cene goriva bile kao da se akcize nisu ni menjale, piše Politika.

Možda Vam se svidi i