Sindikati zatražili od Ministarstva: u vrtiće deca samo čiji su roditelji fizički prisutni na poslu

Od strane Ozon
0 komentar

U vrtić za sad bez potvrde

Roditelji za sada nisu u obavezi da donose u vrtić potvrdu o obaveznom radu na radnom mestu, saopštilo je sinoć Ministarstvo prosvete reagujući na pisanje pojedinih medija da je ova mera doneta.

“Dva najvažnija pokazatelja, trenutan broj pozitivne dece (0,017 odsto) i zaposlenih (0,8 odsto), kao i prosečna dolaznost dece koja je u oktobru bila 68 odsto ukazuju da u ovom trenutku nema potrebe za smanjenjem broja dece u vrtićima i rasterećenjem kapaciteta“, navode u Ministarstvu.

Predstavnici sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja zatražili su na jučerašnjem sastanku sa ministrom prosvete Brankom Ružićem da se vrati na snagu odluka iz maja, da u vrtićima mogu da borave samo deca čiji roditelji su obavezni da budu fizički prisutni na poslu, što moraju da dokumentuju potvrdom poslodavca.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović kaže za Danas da će se predlog sindikata razmatrati danas ili sutra i da se još ne zna da li će biti prihvaćen.

Međutim, njena koleginica Suzana Lazarević, iz sindikata „Nezavisnost“, ističe da su predstavnici Ministarstva bili saglasni da pomenutu meru treba vratiti, ali da će se tek odlučiti hoće li to biti obaveza ili preporuka.

– Naš zahtev je da to bude obavezno i ograničeno do zimskog raspusta jer je primećeno da se povećava broj zaraženih među zaposlenima u predškolskim ustanovama – rekla je Lazarević.

Jovanović kaže da im je na sastanku s ministrom predočeno da je dolaznost dece u vrtićima u prethodnom periodu oko 68 odsto na nivou cele Srbije.

– Oni su rekli da su svesni činjenice da deca slabije obolevaju, ali da uviđaju mogući problem zbog porasta broja obolelih među zaposlenim što će dovesti do nedovoljnog broja izvršioca. Takođe su naveli da među zaposlenim u predškolskim ustanovama procentualno ima najmanji broj zaraženih u odnosu na ostale sektore obrazovanja. Mi kao sindikat nemamo podatke o broju zaraženih radnika i dece, jer predškolske ustanove te podatke dostavljaju lokalnim kriznim štabovima – kaže Jovanović.

Ministarstvo prosvete je u saopštenju navelo da su predškolske ustanove u planiranju organizacije rada obavezne da poštuju zakonom propisane normative broja dece u vaspitnoj grupi i odluke o povećanju, odnosno smanjenju broja dece u vrtiću ili vaspitnoj grupi donose u tesnoj saradnji sa osnivačem, odnosno lokalnim kriznim štabom s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u konkretnoj lokalnoj zajednici i potrebu primene odgovarajućih preventivno-zaštitnih mera.

Danas

Možda Vam se svidi i