Radenković: Malo selo, puno života

Od strane Ozon
0 komentar

Radenković – malo mesto u velikoj Mačvi puno je meštana koji vole svoje selo i veoma retko ga napuštaju, a upravo jedan od razloga zašto je to tako jeste što se u njemu u kontinuitetu radi na rešavanju problema koje stanovnici ovog mesta smatraju važnim za njihov svakodnevni život, stvaraju se uslovi da selo živi i razvija se.

Predsednik saveta Mesne zajednice Radenković Uroš Veselinović, u prilog tome podseća na nekoliko projekata koji su realizovanu u prethodnom periodu u ovom selu.

Uroš Veselinović

„Jedan za nas izuzetno važan projekat je bio vezan za seosku ambulantu koju smo u potpunosti sanirali, a sa ciljem da naši meštani imaju u svom mestu kvalitetnu zdravstvenu uslugu, tako da smo nakon zaista dugog vremena konačno dobili jedan potpuno funkcionalan i dobro opremljen objekat“, priča Veselinović.

Takođe, prema njegovim rečima, uređen je i veliki deo puta u selu i to tamo gde je to bio prioritet, a između ostalog i deo atarskog puta prema Glušcima i Bogatiću koji meštani Radenkovića često koriste. U planu je da se sredi put u ataru Vrbovaci, a od lovačkog doma celom dužinom, pa sve do samog kraja pomenutog atara.

Što se tiče putne infrastruture sada je prioritet, kaže Veselinović rekonstrukcija saobraćajnice između Radenkovića i Noćaja, a zatim i određenih ulica u samom selu.

„Najvažniji za nas u ovom trenutku jeste rad na izgradnji vodovodne mreže i sada sa sigurnošću mogu reći da nas to definitivno očekuje u narednom periodu, jer je projektna dokumentacija za tu investiciju već spremna“, ističe presednik.

On dodaje da su u planu i radovi na objektu Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“.

„Na mladima svet ostaje, vođeni tom krilaticom radićemo sanaciju naše stare škole u kojoj su prva znanja sticali brojni uspešni i kvalitetni ljudi. Radićemo na rekonstrukciji krova, kao i na zameni podova, ali i na otklanjanju drugih nedostataka, a sve kako bi naša deca imala uslove za bezbedan i prijatan boravak u školi“, priča dalje Veselinović.

Predsednik dodaje da će savet mesne zajednice na čijem je čelu, a u saradnji sa lokalnom samoupravom grada Sremska Mitrovica raditi i na uređenju ograde oko seoskog groblja, postavljanju autobuskih stajališta, reševanju pitanja divlje deponije.

„Želimo još puno toga da uradimo, a sve kako bi omogućili našim mladim ljudima da ostanu na svojim porodičnim imanjima, da se zajedno izborimo za bolji život u Radenkoviću. Selo ima velike prednosti u odnosu na grad, zdravu hranu, čist vazduh, manje stresa, brojne prijatelje spremne uvek da pimognu. Meni je to dovoljno, a i mojim vršnjacima koji su odlučiili da ostanu i ovde osnuju porodicu“,  istakao je Veselinović.

Da on ima podršku svojih meštana i da ima života u Radenkoviću i za mlade rekla je Jelica Đorđić, profesorica srpskog jezika i kjiževnost, koja trenutno radi u jednoj francuskoj kompaniji.

Ona pre svega ističe da meštanima ovog sela u prilog ide i povoljan geografski položaj.

„Nekoliko gradova nam je u blizini, pre svega naša Sremska Mitrovica koja je nekoliko minuta udaljena od Radenkovića. Nisu nam mnogo daleko ni Šabac i Beograd, tako da imamo dosta mogućnosti što se tiče zapošljavanja, kao i obavljanja svih drugih aktivnosti koje zahtevaju odlazak u grad, bilo da je u pitanju posao ili lično zadovoljstvo“, objašnjava Đorđić.

Jelica Đorđić

Ona ističe da je posebno raduje činjenica da trenutno u svakoj kući u selu radi bar po dvoje ukućana, a akcenat stavlja na veliki broj žena koje su sada u radnom odnosu, što nije bio slučaj proteklih godina.

„Po mom mišljenju, a iz razgovora sa meštanima, mogu da kažem da su zadovoljni radnim mestima i uslovima koje im nude domaće i strane kompanije, neki od zaposlenih imaju čak i organizovan prevoz do svojih firmi, dok se drugi bez problema uklapaju u međugradski saobraćaj koji odlično funkcioniše“, kaže Jelica.

Đorđić ističe da vredni ljudi, meštani Radenkovića i pored toga što rade u firmama od poljoprivrede ne odustaju.

„Svaka kuća u selu opredelila se za neku granu poljoprivrede, bilo da je to stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, pa se često mogu videti Radenkovci kako sa radnog mesta žure u polje da završe svoje radove, jer ništa ni tamo ne sme da kasni“, priča dalje Jelica.

Profesorka ističe da mladi nastavljaju tamo gde su stari stali, ne odustaju, i da im baš zbog toga trebe maksimalno pomoći, te podržava sve akcije i projekte koji su do sada realizovani u Radenkoviću, a kaže da ih očekuje još puno i da se kao i mnogi u selu oslanja na pokretačku snagu Veselinovića, koji je u savet mesne zajednice uneo duh mladosti, puno ideja i volje da iste sprovede u delo, a da je i sama rada da mu u tome svakako pruži podršku.

Možda Vam se svidi i