Postrojenje za preradu otpadnih voda u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Gde će se sve širom Srbije graditi prečistači otpadnih voda? – Detaljan spisak započetih i projekata u pripremi.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je zajedno sa lokalnim samoupravama izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada. Za te namene je, kako se navodi obezbeđena finansijska podrška Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 500 mil EUR.
Ministarstvo je, kako se navodi obezbedilo međunarodno finansiranje u vidu bespovratne pomoći ili zajma za pet gradova – Kraljevo, Niš, Čačak, Kragujevac i Leskovac u kojima će biti izgrađena postrojenja za preradu otpadnih voda i proširena kanalizaciona mreža.
Na obezbeđivanju međunarodnog finansiranja u vidu granta, donacije ili zajma radi se za projekte izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i širenje kanalizacione mreže u Novom Pazaru, Zrenjaninu, Inđiji, Staroj Pazovi, Vrnjačkoj Banji, Valjevu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.
Za investiciju su spremni i projekti na Kopaoniku, u Rumi, Temerinu, Petrovcu na Mlavi, Požarevcu, Srbobranu, Takovu, Osečini i u Malom Iđošu, dok se investiciona dokumentacija prirema u Krupnju i Negotinu.
Projekti za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u pripremi su u Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Kanjiži, Horgošu, Lebanu, Svrljigu, Despotovcu, Topoli i Mionici.
– Zajedno sa ostalim institucijama u zemlji ostvareni su uslovi da projekti izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i komunalnog otpada mogu ući u plan Srbija 2025, ali i za povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije, za koja su, u momentu otvaranja Poglavlja 27 osnovni preduslov – projekti – zaključeno je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

PDF
eKapija

You may also like