POSADI SVOJ HLAD: Irig moj grad deli sadnice jasena

Od strane Ozon
0 komentar

Irig moj grad u sklopu akcije ˝Posadi svoj hlad˝ doniraće sadnice jasena svim zainteresovanim građanima i organizovati sadnju u toku prve dve nedelje decembra.

Sugrađani koji dobiju sadnicu biće u obavezi da je posade, a to mogu da učine gde god žele. Nakon sadnje potrebno je da se fotografišu pored sadnice, kao dokaz da su je zaista i posadili, a nakon toga fotografiju pošalju našem udruženju.

Rešili smo da se priključimo ovoj akciji ne samo zbog očuvanja životne sredine, koje jeste bitno, nego i zbog toga da uradimo nešto lepo za naše mesto i naše buduće generacije. Jasen je prelepo drvo, a jednog dana našoj deci i unucima ćemo moći da ispričamo kako smo baš mi zasadili to drvo jasena. – rekao je Srđan Budimčić iz udruženja ˝Irig moj grad˝.

Zainteresovani za sadnice jasena mogu se prijaviti putem maila kontakt@irigmojgrad.rs ili slanjem poruke u inbox FB stranice ˝Irig moj grad˝, kao i u DM instagram profila ˝Irig moj grad˝. Zbog ograničenog broja sadnica pozivamo zainteresovane da se prijave što pre.

U Srbiji jasen se može pronaći pretežno u nacionalnim parkovima, kao što su Fruška gora, Đerdap, Palić, i slično. Odgovaraju mu poluosunčana ili sunčana mesta i može se saditi na strmim zemljištima jer dobro veže tlo. Jasen je karakterističan za termofilne listopadne i zimzelene šume i raste uglavnom na neutralnom i bazičnom kraškom tlu.

Ovo drvo se sadi na stalno mesto nakon što dostigne svoju optimalnu visinu. Pre sadnje, zemljište se mora očistiti od trave i korova, a potom iskopati dovoljno veliku rupu u koju može stati korenova bala. Presadnice se sade na istu dubinu u kojoj su rasle u posudama. Rupa treba da se ispuni ostatkom zemlje, da bude dobro utisnuta i obilno zalivana.

Izvor: irigmojgrad.rs

Možda Vam se svidi i