Porodica Romandić iz Ravnja bavi se povrtarstvom, ratarstvom i stočarstvom

Od strane Ozon
0 komentari

Snežana i Jovica Romandić iz Ravnja dugi niz godina bave se i žive od poljoprivrede i to od povrtarstva, ratarstva i stočarstva.

Ravnje je selo poznato po uzgajivačima kvalitetne paprike, a među njima su svakako i Romandići. Pored paprike oni uzgajaju i paradajz, a na svojim njivama imaju još i pšenicu i kukuruz.

„Zajedno Jovica i ja se bavimo poljoprivredom oko dve decenije, za to vreme dosta toga se promenilo, a opet ostalo isto. Svakako nekada je ovaj posao bio isplativiji, ali guramo i sada nekako. Ove godine, što se tiče paprike imamo sve ukupno nešto manje od 60 ari površine pod ovom poljoprivrednom kulturom, tačnije pedeset ari takozvane roge – crvene i duguljaste paprike i osam plastenika pod belom paprikom. Takođe, u dva plasetnika uzgajamo paradajz“, priča Snežana.

Ona kaže da su zadovoljni prinosom svih kultura, ali da će se, bar kada je roga u pitanju, o kvalitetu i kvantitetu tek suditi kada počne berba.

„Mogu reći da što se tiče bele paprike i paradajza, zadovoljni smo prinosom. Roga je trenutno dobra, odnosno deluje dobro, ali videćemo još kad počne berba. Za sad deluje bolje nego prethodnih godina kada smo imali problem sa botritisom, novom bolešću za koju do tada nisam bila ni čula. Redovno je zalivamo i u suštini mislim da ćemo i sa njom biti zadovoljni, znači samo da ostane ovako kako je sada“, nastavlja Snežana i dodaje da ostvare prinos roge godišnje oko dva do tri vagona.

Što se tiče plasmana robe od ove godine nešto je drugačiji nego ranijih. Кao i svi i oni osećaju posledice epidemije virusa korona koji je uticao na sve sfere života, a ni poljoprivreda nije izuzetak.

„Našu robu uglavnom nosimo u dućane i tako je plasiramo kupcima, do ove godine mahom sav prinos smo uspevali da prodamo u selu, iz sopstvenog dvorišta, što nam je dosta značilo, međutim ove godine Jovica je morao belu papriku da odnese i na kvantašku pijacu. Situacija je bolja kada je roga u pitanju, za nju imamo sigurnog kupca koji će kada bude obrana doći kod nas po nju“, priča Ravnjanka.

Cene se u suštini, prema njenim rečima, godinama ne menjaju drastično.

„Cene paprike su unazad godinama iste, od 40 do 50 dinara po kilogramu i mislim da je generalno slabo plaćena s obzirom na ulaganja i rad. Paradajz je dosta tražen i tako je uvek. Mi ga trenutno nemamo zrelog. Inače i njega zalivamo i tretiramo redovno. Prehranjujemo ga tečnim đubrivom i stalno ga obogaćujemo kalijumom. Prva tura je bila odlična i brzo smo ga prodali, bilo ga je dosta i kvalitet je bio dobar. Čeka nas druga tura za koju se nadam da će biti ista takva“, objašnjava Snežana.

U ratarstvu je najveći teret posla upravo na Jovici on se zasniva na uzgoju pšenice i kukuruza, što bi se reklo klasičnim poljoprivrednim kulturama i tipičnim za ovaj deo Mačve.

„Pod pšenicom imamo, tačnije imali smo dva hektara. Žetva je dobro prošla i prinos se kretao oko sedam – osam tona po hektaru, da kažem da je osam tona prosek. Jedan veći deo prinosa smo plasirali u Banovo Polje, a manji smo ostavili za sopstvene potrebe. Otkupna cena je iznosila 18 dinara po kilogramu, ko ima strpljenja može da je skladišti i sačeka moža i bolju cenu, a ko nema prodaje odmah, kao što smo to i mi učinili“, objašnjava Jovica.

Romandići pod kukuruzom imaju tri hektara i očekuju dobar prinos.

„Mislim da će kukuruza ove godine biti kao drva, što se kaže. Posejan je na vreme, kišu je dobio na vreme, tako da će ga biti dosta, a ni kvalitet ne bi trebao da bude loš. Inače, bar što se njega tiče smo uvek imali solidan prinos i uglavnom se nije dešavalo da podbaci, verujem da ni sada to neće biti slučaj“, kaže Ravnjanac.

Situacija je nešto zabrinjavajuća kada su svinje u pitanju. Njih trenutno Romandići u svom hranilištu imaju oko 30 komada.

„Otkupna cena svinja trenutno je oko 130 – 140 dinara, što je zaista malo i nadam se da će u narednom periodu da ide naviše. Mi sada imamo oko 30ak svinja, a naš kapacitet je baš i toliki. Inače koliko nam krmače oprase prasica toliko i othranimo i prodamo, prodajemo doduše i prasice, ako nam zatreba novca, mada gledamo da to ne radimo“, kaže Ravnjanac i dodaje da će za prodaju njihove svinje biti negde u novembru mesecu te da se nada boljoj ceni.

Možda Vam se svidi i