Poklon za Sremsku Mitrovicu stigao iz Hrvatske: Replika kovanica imperatora rođenih u Sirmijumu

Od strane Ozon
0 komentar

Nedavno je u Turističku organizaciju Grada Sremska Mitrovica stigao poklon za sve poštovaoce i ljubitelje antičkog Sirmijuma, od rođenog Mitrovačanina Zlatka Kršula., današnjeg stanovnika Križevaca u Hrvatskoj. 

Naime,  pre godinu dana je gospodin Kršul, inače diplomirani inženjer, rešio da napravi deset replika kovanica, novca imperatora rođenih u Sirmijumu, što je inače njegov hobi, i pokloni ih gradu u kom je rođen i proveo jedan značajan deo svog života. Svoju vezu i biografsku i emotivnu, on predstavlja u svojoj kratkoj biografiji:

Zlatko Kršul  – kratka biografija

Rođen sam 1944 godine u Sr. Mitrovici. Celi moj život u Mitrovici proveo sam  u  Zanatlijskoj ulici, gdje je moj otac bio poznati mitrovački krojač.

U Mitrovici sam završio osnovnu školu i gimnaziju, a Mašinski fakultet u Novom Sadu. U Mitrovici sam živeo do svoje 33. godine, kada sam “trbuhom za kruhom“ otišao iz Mitrovice. Dalji životni put me je vodio u razne gradove bivše naše zemlje: Daruvar, Vinkovci, Ljubljana, Križevci, kao i država Libija.

Profesionalno sam se specijalizirao kao krizni menadžer  u upravljanju poslovnim i proizvodnim sistemima.

Profesionalni život sam završio kao stečajni upravitelj firme „Čelik“ u Križevcima i kao profesor stručnih predmeta u srednjoj tehničkoj školi u Križevcima, gde i danas živim.

Ljubav prema istoriji, moga rodnog grada „usadila“ mi je moja nastavnica istorije još u osnovnoj školi Drenka Miković, čije ime neću nikada zaboraviti.

Posebno sam još zavoleo, istoriju grada, s obzirom da sam u bašti naše kuće (područje pod imenom Balatin) vrlo često iskopao poneki rimski novčić.

Posebno sam voleo što u Mitrovici možeš voziti bicikl i svugde stići, što mi je usadilo ljubav prema vožnji biciklom i dan danas. Kroz tu ljubav sam volonterski ljudima kroz život besplatno servisirao bicikle, pored toga ih sastavljao i poklanjao. Do sada sam u životu poklonio približno 50 – 60 bicikla onima kojima je to bilo potrebno. Moj rodni grad mi je ostao u sećanju po tri stvari koje krase taj grad i koje mogu biti veliki turistički brend, a to su: 1. Istorija starog rimskog grada Sirmiuma i njegovi imperatori 2. Vožnja biciklom po gradu, bez problema da se svugde stigne 3. Reka Sava i njena obala i šetnja uz najlepšu rečnu plažu na tlu bivše države. Zlatko Kršul dipl.ing. „

Iskreno smo dirnuti i zahvalni na vrednom i značajnom poklonu  koji će biti izložen u prostorijama Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, na adresi Svetog Dimitrija 10, dostupan svima koji nas posete. Uz svaku repliku, brižljivo obeleženu, postavljenu na bordo plišu i uramljenu, stoji i zapis sa kratkom biografijom svakog od deset imperatora.

Još jednom, veliko hvala, srcem velikom Mitrovčaninu, Zlatku Kršulu. 

Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i