Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da, od januara kreće izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 28 lokalnih samouprava.

Najavila je sledeće godine izgradnju više regionalnih centara za upravljanje otpadom, koji će se nalaziti u Somboru, Inđiji, Novoj Varoši, Užicu, Sremskoj Mitrovici, a istovremeno će, kako je navela, biti uklanjane i nesanitarne deponije.

Ona je na TV Prva rekla da će za projekte u oblasti ekologije u idućoj godini biti odvojena značajna sredstva i poručila da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

Navela je da problem zagađenja vazduha nije nastao danas, juče ili ovih dana, već se radi o višedecenijskom problemu.

„Zagađenje postoji, a da li moramo da radimo brže, moramo svakako. Cilj je da predstavimo građanima šta ćemo uraditi i šta možemo da uradimo po tom pitanju”, kaže Vujović.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Vujović je istakla da su za sledeću godinu odvojena sredstva za konkurse za zamenu kotlarnica u vrtićima, domovima zdravlja, školama i svuda gde je neophodno.

To će, objašnjava, omogućiti prelazak sa čvrstih goriva na ekološki čistije energente, a sve u cilju smanjenja aerozagađenja.

Navela je da će i građani moći da konkurišu za subvenciju da bi zamenili svoje kućne kotlarnice.

Možda Vam se svidi i