Krizni štab u utorak usvaja mere za Novu godinu

Od strane Ozon
0 komentar

Premijerka Srbije najavila je sinoć da će u utorak biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se doneti odluka o merama za Novu godinu.

Ana Brnabić je rekla da je komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje. Prema njenim rečima, medicinski deo Kriznog štaba nije bio za popuštanje mera ovog vikenda, ali je pronađen dobar kompromis jer broj novozaraženih pada, a privreda radi, prenosi portal Nova.rs.

− Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu. To je ozbiljna borba da se te dve stvari pomire, a morate da brinete i o mentalnom stanju nacije. Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra. Samo testiranje dnevno nosi oko 700 hiljada evra, kada imate 20.000 testova. Trudimo se da sve mere donosimo pravovremeno. Tanka je linija između toga kako vi štitite zdravlje građana i koliko dajete privredi da radi. Morate da nađete najbolji mogući balans, da privreda nastavi, a da zdravstvo ne bude toliko preopterećeno, da ne možemo da primamo ljude u bolnice. To je izuzetno teško. Ako donesete suviše restriktivnu odluku prerano, to će dati dobre zdravstvene rezultate, ali ubićete privredu i trebaće vam pet, šest ili sedam godina da se oporavi – istakla je predsednica Vlade Srbije.

Možda Vam se svidi i