Od DANAS kazne u saobraćaju

Od strane Ozon
0 komentar

Od danas, 1. novembra, po Zakonu o saobraćaju, obavezna je upotreba zimske auto-opreme.

Kazne za one koji ne koriste zimsku opremu kad na kolovozu ima snega, leda ili poledice kreću se od 6.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica čak i do 800.000 dinara.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni da u prtljažniku obavezno imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prianjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje prianjanja. Oprema za povećanje prianjanja (lanci i slično) može se postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od šest do 20.000 dinara za fizičko lice i 100.000 do 800.000 dinara za pravno lice. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste po propisu.

Jako važno je znati da u slučaju saobraćajne nesreće uzrokovane nedostatkom zimske opreme, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.

You may also like