Novi murali Boj na Ravnju i Nemanjići

Izgradnja hrama Sv. Cara konstantina i carice Jelene u Ravnju je i zvanično završena, a hram je i osvećen 11. juna.

Pre osvećenja dosta se radilo na uređenju samog prostora crkvenog dvorišta.

Prema rečima ravnjanskog paroha Milorada Pavlovića radilo se na ozelenjavanju, ali i na izradi murala koji će krastiti ogradu oko dvorišta.

„Konačno su Ravnjanci dobili svoj hram i mislim da treba da budu zadovoljni, međutim bilo je neophodno da lepo uredimo i prostor oko hrama, tako da smo krenuli sa ozelenjavanjem, ali i na ideju i incijativu predsednika saveta Mesne zajednice Ravnje Radmila Budečevića i Tome Pavlovića ispred građevinskog odbora, a uz moju podršku odlučeno je da na zidovima koja delom ograđuju samo crkveno dvorište budu naslikani murali“, objašnjava Pavlović.

Na zidu su naslikana dva murala, na jednom je prikazan Boj na Ravnju, a drugi je posvećen lozi Nemanjića, odnosno vladarima iz loze Nemanjića i njihovim zadužbinama, ali zajedno sa Svetim Savom koji nije bio vladar, ali je svakako jedna od najznamenitijih ličnosti u srpskoj istoriji.

„Deo dvorišta ograđen je kapijom kroz koju je moguće lepo videti crkvu i školu, a pogled ka jednom privatnom domaćinstvu i pomoćnim objektima koji se na njemu nalaze je zaklonjen upravo zidom sa muralima. Oni su odrađeni zaista profesionalno, živopisno, uverljivo, a za to možemo da zahvalimo ekipi iz Majura i to Zvonku Petroviću, Miletu Đuriću, Nemanji Jovičiću i Vladimiru Ceroviću. Boj na Ravnju, prikazuje sam čin borbe gde je srpska vojska naslikana onakva kakva i jeste bila, malobrojna, Turci preovladavaju, ali tako je bilo i u stvarnosti i nismo želeli da od toga odstupamo, želeli smo da prikažemo tu nadmoć koju su Turci imali nad našim vojnicima koji se i pored toga nisu povlačili. Želeli smo da prikažemo Zeku Biljubašu, našeg heroja koji se tu i borio“, kaže Pavlović.

On kaže i da su reakcije Ravnjanaca na murale vrlo lepe, da je sama ideja sjajna, baš kao i majstori za koje ističe da su vrlo kreativni, pedantni i da su obraćali pažnju na detalje.

„Naravno kao i svi drugi radovi i oslikavanje murala zahtevalo je određena novčana sredstva koja mi kao jedna seoska mesna zajednica nismo imali, tako da nam je i ovaj put, kao i pri izgradnji same crkve u pomoć pritekao Grad Sremska Mitrovica zajedno sa nekadašnjim gradonačelnikom, a sadašnjim ministrom Branislavom Nedimovićem i na tome smo izuzetno zahvalni“, kaže Pavlović.

You May Also Like