Nikolići iz Zasavice 2 nisu zaboravljeni ni posle snimanja emisije „Sa Tamarom u akciji“

Od strane Ozon
0 komentar

Kada su se kamere ugasile i ekipa emisije „Sa Tamarom u akciji“ napustila renovirani dom porodice Nikolić u Zasavici 2, pomoć ovoj tročlnoj porodici koju čine Dragoslav (74) i njegova dva unuka Dušana (17) i Dejana (14) nastavila je da pruža mesna zajednica i lokalna samouprava Grada Sremska Mirovica.

Emisija je snimljena za pet dana tokom februara meseca, a za to vreme kompletno je sređena kuća u kojoj deda sa svoja dva unuka živi. Radilo se kako na spoljašnjosti, tako i na unutrašnjosti objekta, koji je na kraju i kompletno opremljen nameštajem i belom tehnikom. Najvažnija stavka za Nikoliće jeste činjenica da su konačno dobili vodu i da imaju kupatilo.

Nakon razvoda rodtelja pre više godina, braća Dušan i Dejan, su ostali da žive sa ocem Sinišom i dedom u Zasavici 2. Jedno vreme sa njima je živeo i njihov najmlađi brat Stefan, ali on već neko vreme stanuje sa majkom u Sremskoj Mitrovici. Skromno, u trošnoj kući, bez stalnih primanja i mahom od poljoprivrede živela su njih petorica, međutim Siniša je bio dijabetičar i usled te bolesti umire u svojoj 46. godini života, tačnije decembra 2018. Dušan i Dejan, koji je nažalost oboleo od iste bolesti kao i njegov otac, ostaju sami sa dedom.

Njihov život se nastavio, ali uz veliku muku i borbu da obezbede sebi osnovne stvari za život. Život Nikolića se prošle zime sveo na jednu prostoriju, iako ih ima tri u kući, jer nju su jedino grejali, ona im je bila i kuhinja, trpezarija, dnevna i spavaća soba.

Sve ove okolnosti bile su dovoljan motiv urednici emisije Tamari Grujić, da na poziv Dušanovog dobrog druga Dejana Lončarevića odgovori potvrdno i dođe u Zasavicu kako bi Nikolićima renovirala dom i na taj način u znatnoj meri olakšala život.

Tamari, ali i ostatku ekipe u tome svesrdno je pomogla lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica i njena javna preduzeća, pre svega „Vodovod“ i „Komunalije“, zatim sremskomitrovački Kazneno popravni dom, brojne privatne firme, pojedinci i naravno Mesna zajednica Zasavica 2.

„U našem selu posebna pažnja posvećena je socijalno ugroženim porodicama, trudimo se da o njima dodatno vodimo računa i da im u skladu sa mogućnostima pružimo potrebnu pomoć. Jedna takva porodica je upravo i porodica Nikolić. Njima smo na razne načine i ranije pomagali, jer prosto znamo u kakvoj se situaciji nalaze i da im nije ni malo lako, pogotovo nakon Sinišine smrti. U trenutku kada je već bilo jasno da ekipa emisije sa „Tamarom u akciji“ dolazi u naše mesto upravo da renovira dom ove porodice, preduzeli smo sve što je bilo u našoj moći da se sa uspehom završi i realizuje sve što je ekipa emisije zamislila. Obezbeđena je sva logistika, gradska javna preduzeća su stavljena u funkciju realizacije rekonstrukcije kuće porodice Nikolić, pa je tako JKP “Vodovod” obezbedio priključak na vodovodnu mrežu što je učinjeno po ubrzanoj proceduri, ovo preuzeće je takođe pomoglo i oko svih zemljanih radova, dok su “Komunalije” obezbedile kontejnere i kamion za kabasti otpad i za prevoz starog nameštaja iz kuće. Angažovani su tesari, arhitekte, zidari i dr“, kaže predsednik saveta Mesne zajednice Zasavica 2 Miroslav Marić.

On dodaje da je ličnim zalaganjem sam uspeo da sa predstavnicima prodaje jedne kompanije, po povoljnim cenama, Nikolićima obezbedi posteljine, jastuke, jorgane i ćebad.

„Na veliku sreću i zadovoljstvo Nikolića, Tamare i njenog tima, ali i svih nas ostalih koji smo dali svoj doprinos u realizaciji  akcije, njihov dom je neprepoznatljiv, kompletno sređen i opremljen, ali to svakako ne znači da im naša pomoć neće trebati i dalje. Porodicu Nikolić nismo zaboravili nakon snimanja emisije, i dalje se trudimo da im se kao mesna zajednica nađemo, pa smo im tako nedavno obezbedili jedan paket pomoći. U narednom periodu trebalo bi da se reše i drugi problemi koje ova porodica ima, a o čemu ćemu pričati vrlo brzo“, kaže predsednik.

Prema rečima Marića, Tamara i njena ekipa izrazili su veliko zadovoljstvo i zahvalnost na pomoći koju su u realizaciji emisije pružili lokalna samouprava, firme i pojedinci uz obećanje same autorke da će se i naredne godine vratiti u grad na Savi kako bi usrećili još jednu porodicu.

Možda Vam se svidi i