Nedimović: Za sutra očekujem da ćemo imati prvog pacijenta koji je izlečen sa područja Srema

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar u Vladi Srbije i član Republičkog kriznog štaba Branislav Nedimović je izneo najnovije podatke o situaciji za Covid 19 u Sremu. 

U Sremskoj Mitrovici i u Sremu u poslednjih 24 sata nije bilo registrovanih slučajeva pozitivnih na COVID19, rekao je Nedimović u razgovoru sa STV.

Foto Printscreen STV

29 osoba su inficirane virusom Corona na području Srema. Na prostoru Iriga, trenutno je situacija najugroženija iz razloga što je na jednom mestu došlo do kolektivnog inficiranja. Mislim da ćemo i ovu situaciju prebroditi kao što smo to uradili pre desetak dana u Sremskoj Mitrovici. I da i tu neće biti većih problema.

U opštini Šid, prvi slučaj na COVID-19 se desio danas i pozitivna na virus je medicinska sestra.

“Nema ugroženije grupe od medicinskih radnika, vojnika i policije i oni su prihvatili taj rizik, to se desilo i u Sremskoj Mitrovici, ipak to smo prebrodili i stvari idu u dobrom pravcu na prostoru gde ima 320 hiljada ljudi”, rekao je Nedimović.

Nedimoviće je rekao i da očekuje da će sutra Srem imati prvog izlečenog od novog virusa Corona. Trenutno imamo 8 pacijenata koji su Novom Sadu a ostali su na kućnom lečenju.

“Sutra će Srem imati prvog pacijenta koji je izlečen sa područja Srema, i očekujem da ćemo na prostoru Srema imati ne veći broj od 29 pozitivnih na novi virus. Već u roku od dva tri dana očekujem i 7 ili 8 izlečenih sa područja Srema”, rekao Nedimović.

Nedimović je izjavio da smatra da se sa preventivnim merama uradilo dosta.

U svakoj od sremskih opština postoji Covid ambulanta. Pre nekoliko nedelja inficirani sanitarni inspektori su primili prvi udar na Moroviću i Batrovcima i to bih mogao uporediti sa vojnicima iz Prve brigade koji su inficirani.

S obzirom gde živimo, blizina graničnog prelaza, mislim da je situacija sada dobra. “Nemojte zaboraviti da su Batrovci i Sremska Rača jedna od dva najveća granična prelaza,” rekao je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede u zadnjih nekoliko godina je imalo više različitih epidemija, iako to ljudima možda izgleda smešno, Ministarstvo poljoprivrede se borilo sa virusima i bolestima kod životinja kao što je na primer svinjska kuga, i prirodno je da smo mi pripremljni za ovakvu situaciju za razliku od Ministarstva zdravlja koje je imalo jednu ili nijednu epidemiju, možda kada su u pitanju velike boginje. To je potpuno logično da smo se mi spremili, obučili ljude, naučili kako da zatvaramo odredjene prostore, uopšte nije čudno što sad Ministarstvo poljoprivrede uzima 80% uzoraka za COVID-19, objasnio je Nedimović, zašto je Ministarstvo poljoprivrede uzelo veliku ulogu u borbi protiv epidemije.

Test na antitela je posao koji je radilo Ministarstvo poljoprivrede ranije. “Test na antitela je i ranije radilo Ministarstvo poljoprivrede jer mi smo u svim strukturama kada su bile zaražene imali istu situaciju. Sada samo to transformišemo na populaciju ljudi”. Ovako je objasnio Nedimović sadašnje veliko angažovanje Ministarstva poljoprivrede sa COVID19.

You may also like