“Ne postoji plan da se građanima Srbije zabrani kretanje zbog novog talasa koronavirusa”

Od strane Ozon
0 komentar

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 36.160 osoba, a zabeleženo je 776 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Srbiji 390 hospitalizovanih

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 390 hospitalizovanih pacijenata, dok se 24 osobe nalaze na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još dva pacijenta preminula su od kovida 19 u Srbiji, a koronavirus je registrovan kod još 214 osoba.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne postoji plan da se građanima Srbije zabrani kretanje zbog novog talasa koronavirusa.

„To ćemo izbeći, uspećemo na drugi način da preventivno delujemo kod trećeg talasa“, rekla je Brnabićeva.

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da je vrlo jasno da postoji potencijal da se situacija pogorša i zato apeluje na građane i na nadležne da se mere sprovedu što rigoroznije i doslednije.

Član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da, ako građani ne budu nosili maske, nema druge mere osim zatvaranja.

„Mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj i nepovoljnoj situaciji, možda će već krajem sledeće nedelje biti vanredna situacija“, naveo je Kon.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden pi-si-ar test za sve koji ulaze u zemlju ili test koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba preležala koronu. 

„U narednih mesec dana imamo dva scenarija. Prvi je – ukoliko budemo poštovali mere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren, pa dobro, čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije drastično toliko, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mera“, istakao je Tiodorović.

RTS

You may also like