Nakon vakcine protiv kovida-19 potrebno vreme da se izgradi imunološki odgovor

Od strane Ozon
0 komentar

Čak i kad primite vakcinu, trebaće vremena da vaš organizam izgradi imunološki odgovor koji će vas zaštititi, pa zbog toga lekarii pozivaju ljude da se pridržavaju preventivnih mera čak i nakon vakcinacije.

Većina vakcina protiv koronavirusa daju se u dve doze, obično u razmaku od tri do četiri medelje, kako bi se povećao nivo antitela i povećala vaša zaštita. Čitav postupak obično traje oko 28 dana i završava se ubrzo nakon što primite drugu dozu.

Dakle, trebali biste da budete u potpunosti zaštićeni od kovida-19 u roku od otprilike mesec dana.

„Kada dobijete vakcinu, obično postoji vremenski razmak između primanja vakcina i zaštite od virusa. To je vreme koje je potrebno vašem imunološkom sistemu da odgovori na novi antigen i razvije memoriju“, rekao je Oniema Ogbuagu, doktor za zarazne bolesti sa „Yale School of Medicine“ koji je vodio istraživanje Fajzerove vakcine, prenosi Huff Post.

Ukoliko preskočite jednu dozu vakcine nećete biti u celosti zaštićeni i možete da se zarazite. Uz to, različiti faktori utiču na to koliko brzo imunološki sistem osobe reaguje na vakcinu.

Oto Jang, profesor medicine na odeljenju zaraznih bolesti i mikrobiologije, imunologije i molekularne genetike, ističe da je starost jedan od tih faktora.

Zdravstvena stanja koja ugrožavaju imunološki sistem, poput HIV-a, takođe mogu da utiču na to koliko brzo i efikasno telo osobe gradi imunitet nakon vakcinacije.

Profesor Jang ističe da je ključno da se dovoljno ljudi vakciniše protiv kovida-19 kako bi bili imuni na virus. Ali, dok se to sve ne postigne, potrebno je i dalje pridržavati se propisanih epidemioloških mera.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Izvor N1

Možda Vam se svidi i