Od jutros, od 8 časova ujutru svi granični prelazi u Srbiji zatvoreni su za putnički saobraćaj, a na teritoriju Srbije mogu da uđu samo teretni kamioni. Kompanija Milšped redovno informiše članice Nemačko-srpske privredne komore (AHK) o aktuelnom stanju na srpskim graničnim prelazima, ali i prelazima u susednim zemljama i čitavoj Evropi.
U nastavku prenosimo informacije o situaciji na graničnim i administrativnim prelazima 20. marta u jutarnjim satima, sakupljen od njihovih zaposlenih sa terena.

Situacija u Srbiji na graničnim prelazima
Presek stanja u 07.30 h
HORGOŠ:- Ulaz u Srbiju: čeka se 15 sati, 7 km je dužina kolone.- Izlaz iz Srbije: čeka se 5-6 sati, 3 km je dužina kolone.
KELEBIJA:- Ulaz u Srbiju: čeka se 1-2 sata, 500 m je dužina kolone; neki srpski vozači imaju potvrdu da mogu voziti noću zbog policijskog časa, ali ih i pored toga naša carina ne pušta.- Izlaz iz Srbije: čeka se 2-3 sata, 1 km je dužina kolone.
TOVARNIK-ŠID:- Ulaz u Srbiju: čeka se 30 minuta, nema kolone kamiona.- Izlaz iz Srbije: čeka se 15 minuta, nema kolone kamiona.- Hrvatska carina je javila da će danas od 8 sati u Hrvatsku puštati kamione koji prevoze robu samo za Hrvatsku, a oni koji tranzitiraju kroz Hrvatsku mogu da uđu preko Batrovaca-Bajakova.
BATROVCI:- Ulaz u Srbiju: čeka se 20 sati, 5-8 km je dužina kolone. Za sada nema proverenih informacija, ali prema rečima vozača, kamioni sa živom stokom obilaze kolonu, kao i hrvatski kamioni.- Izlaz iz Srbije: čeka se 1 sat, do 500 metara je dužina kolone.
PREŠEVO:- Ulaz u Srbiju: čeka se 30 minuta, po 2-3 kamiona su u koloni.- Izlaz iz Srbije: čeka se 3-4 sata, 2 km je dužina kolone.
GRADINA:- Ulaz u Srbiju: čeka se 1-2 sata; kolona za konvoj je 40 kamiona.- Izlaz iz Srbije: čeka se 3-5 sati, 1,5 km je dužina kolone. Kamioni su raspoređeni u dve kolone pa je ukupna dužina oko 3 km.
VATIN:- Ulaz u Srbiju: čeka se 3-4 sata u toku noći, kada se otprati konvoj, ulaze novi kamioni.- Izlaz iz Srbije: čeka se 1 sat, dužina kolone zavisi od kamiona koji čekaju dan zbog inspekcija, do preseka stanja kolona je bila 1 km.
SRPSKA CRNJA:- Ulaz u Srbiju: nema informacija.- Izlaz iz Srbije: nema informacija.
ĐERDAP:- Ulaz u Srbiju: nema zadržavanja.- Izlaz iz Srbije: nema zadržavanja.- Stranci idu u konvojima, srpski vozači voze samostalno.
Za sve granične prelaze – Kada se napuni terminal, ne puštaju više nikoga jer nema mesta.

Situacija u HrvatskojPresek stanja u 9 h
– Višesatna čekanja za prolaz kamiona na granicama sa Slovenijom, BIH, Mađarskom i Srbijom.- Na slovenačko-hrvatskoj granici se kormira konvoj, ali čeka se da se skupi oko 60 kamiona i tek onda kolona polazi.
Konvoj obično kreće oko 12h. Cela kolona ide zajedno, a onda se deo odvaja ka Bosni, a deo konvoja ide ka Bajakovu.

Situacija u BIHPresek stanja u 8.30 h
Gradiška:- Vreme čekanja na ulazu u BIH oko 5 sati, dok na izlazu nema zadržavanja.- Kod ulaska u BIH nema formiranja kolone za tranzitna vozila već ona slobodno putuju bez pratnje nakon završetka carinske procedure;- Karantin za vozače se sprovodi prema uputstvima krizne grupe, odnosno vozači karantin provode u kabini vozila i/ili adresi navedenoj u nalogu do narednog odlaska na turu;- Na starom carinskom terminalu formiran karantin za lica koja ulaze u BiH.
Rača:- Izlaz iz BIH – uobičajeno zadržavanje i nema naročite gužve.- Izlaz iz Srbije oko 10-ak kamiona i izlaze redovno iz Srbije bez većeg zadržavanja;- Na ulazu u BiH je velika kolona teretnih vozila, čekanje oko 6 sati; pogranični most pun vozila- Na ulazu u BiH nisu organizovane kolone za tranzit.- Karantin za vozače se sprovodi prema uputstvima krizne grupe, odnosno vozači karantin provode u kabini vozila i/ili adresi navedenoj u nalogu do narednog odlaska na turu.

Situacija uSlovenijiPresek stanja u 8.10 h
Granica ITA-SLO: Od prekjuče funkcionišu 4 prelaza (donja 3 stalno, Krvavi Potok 5.00-23.00)- Cesta H4, Nova Gorica-Razdrto, pred uključenjem Šempeter u smeru Razdrto – formiranje konvoja- Cesta A3, Cesta A3 Fernetiči – razcep Gabrk, pred tunelom Tabor u smeru Gabrk, usporen saobraćaj- Cesta H5, Škofije Koper, prelaz Škofije u smeru Kp, formira se konvoj.- G1-7, Krvavi Potok-Kozina, prelaz Krvavi Potok, organizuje se konvoj prema Sloveniji.
Granica SLO-CRO:- G2-105 Metlika, granični prelaz Metlika, tranzitni saobraćaj se ne izvodi već je preusmeren na Obrežje, gde se organizuje konvoj.- A2, Ljubljana -Obrežje, između priključka Brežice i GP Obrežje, zbog povećanog broja tovarnih vozila nastaje zastoj u dužini od 2 km.- A4 Maribor – Gruškovje (CRO), između priključka Podlehnik i GP Gruškovje (CRO) zbog povećanog broja tovornih vozila nastaje zastoj u dužini od 5 km
Granica SLO-HUN: Saobraćaj se odvija u konvojima preko dva prelaza Pince i Dolga vas, čekanje na formiranje konvoja.
Na graničnim prelazima Gruškovje i Obrežje na izlazu iz Slovenije se čeka po 5 sati.

Situacija uCrnoj GoriPresek stanja u 8.15 h
Prelaz Dobrakovo/ Gostun SRB:- Kolona je oko 3,5 km, čekanje na ulazu je oko 3,5 h, a na izlazu 2,5 h.- TCG se otprema redovno, kako vozila pristignu na graničnu liniju, tako se i otpremaju.- Karantina nema, bosanskim i stranim vozačima se daju rešenja da se redovno javljaju epidemiolozima
Prelaz Ilino brdo/Klobuk iz Bosne:- Na ulazu se čeka do 30 min, na uzlazu je kolona oko 200 m (po 10-15 kamiona u koloni); na izlazu nema vozila.- U radnom vremenu 08-12.00 vozila se zadržavaju do 1:30h, nakon tog vremena do 30 min, carinska procedura se obavlja u skladu sa dolaskom TMV na liniju GP.- Karantina nema.
Prelaz Debeli Brijeg/Karasović HR:- U koloni oko 30 kamiona prilikom ulaza (vreme čekanja 2,5 sata), a vreme čekanja na izlazu oko 10-15 min.- Posebne kolone za tranzit se ne prave nego su u koloni sa ostalim kamionima i dobijaju rešenje sa vremenskim ograničenjem za napuštanje CG.- Karantina nema.
Prelaz Božaj/ Hani Hot Alb:- Kolona od oko 15 kamiona na ulazu, vreme čekanja oko 1 sat, a na izlazu vreme čekanja oko 10-15 minuta.- Posebne kolone za tranzit se ne prave nego su u koloni sa ostalim kamionima i dobijaju rešenje sa vremenskim ograničenjem za napuštanje CG.- Nema karantina.

Situacija u AlbanijiPresek stanja u 8.30 h
– H.Hotit (MNE): čekanje na ulasku je 1 sat, na izlasku iz zemlje čeka se 4 sata I formira se kolona od 2 km- Durres (ITA): čekanje na ulasku je 3 sata, na izlasku iz zemlje čeka se 24 sata- Morine (XK): čekanje na ulasku je 2 sata, na izlasku iz zemlje čeka se 2,5 sata.- Q.Thane (MKD): čekanje na ulasku je 1.5 sat, na izlasku iz zemlje čeka se 1h sata- Kapshtice: čekanje na ulasku je 1 sat, na izlasku iz zemlje čeka se 45 minuta- Kakavia: čekanje na ulasku je 45 minuta, na izlasku iz zemlje čeka se 45 minuta- Nema konvoja, pojedinacni ulasci uz dozvole vlasti (max 15 min. sa dozvolom – koja se dobija prijavom vozila na mail saob. policije)- Karantin važi samo za albanske vozače (koji dolaze iz Italije, Austrije i Grčke, za sada), za strance nema zadržavanja.

Situacija u NemačkojPresek stanja u 8.30 h
AT – DE – Kiefersfelden – čekanje 25 minuta na ulazu u Nemačku, kolona oko 4 km. Na izlazu iz Nemačke čekanje je manje od 10 minuta.- Pocking/Suben – čekanje na uazu u Nemačku je manje od 5 minuta. Na izlazu iz Nemačke formirala se kolona od oko 3-4 km, vreme čekanja oko 35 minuta.- Bad Reichenhall/Walserberg – čekanje na ulazu u Nemačku manje od 5 minuta. Na izlazu iz Nemačke formirana je kolona od 3 do 4 km, vreme čekanja oko 30 minuta.
DE – PL:- A4 bei Görlitz – nema većih zastoja ni u jednom smeru.- Olszyna na autoputu A15 iz smera Cottbus – manji 10-minutni zastoj iz Nemačke ka Poljskoj.- A12 iz smera Nemačke ka Poljskoj Slubnice – trenutno nema većih zastoja.- A11 iz smera Nemačke ka PL Kolbaskowo – manji zastoj u traci koja vodi ka Poljskoj, oko 20 minuta čekanja.
DE – CZ:- Waidhaus – na ulazu u Nemačku čeka se 10-ak minuta. Na izlazu iz Nemačke formirana je kolona od 3 do 4 km, vreme čekanja oko 35 minuta.
FR – DE:- Lauterburg na uključenju iz FR na A9 u Nemačku – nema većih zastoja- L98 iz smera Francuske ka Offenburgu – takođe nema većih zastoja- Autoput 28 na prelazu Kehl – nema većih zastoja- Uključenje iz Francuske sa autoputa A36 na A5 u Nemačkoj: kolona oko 3 km, čekanje oko 30 minuta.
Policija i dalje kontroliše sve učesnike u saobraćaju, ukoliko pomenuti imaju temperatutu na ulasku u Nemačku, smeštaju se u najbliže organizovani karantin.
Korisni linkovi za praćenje stanja u evropskim državama za cargo transport i stanje na granicama su:
https://trans.info/en/coronavirus-in-europe-bans-restrictions-and-health-checks-at-the-borders-up-todate-traffic-information-interactive-map-176532
https://covid-19.sixfold.com/

eKapija

Možda Vam se svidi i