Moguć uvid u deo biračkog spiska

Od strane Ozon
0 komentarNa osnovu člana 14. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („sl.gl.rs“, br.104/2009 i 99/2011), a povodom predstojećih izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Pepublike Srbije i izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština, koji će se održati dana 21. juna, gradjani mogu izvršiti uvid u deo biračkog spiska i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku nekih činjenica u delu biračkog spiska.

Uvid se vrši unošenjem jedinstvenog matičnog broja građanina i imena i prezimena građanina i drugih podataka koji omogućavaju automatsku pretragu podataka o biraču u jedinstvenom biračkom spisku.

Uvid u birački spisak, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (https: //upit.birackispisak.gov.rs), i internet stranici republičke izborne komisije (www.rik.parlament.gov.rs) unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Izbori – Uvid u birački spisak

Svaki birač ima pravo da najkasnije 5 dana pre zaključenja biračkog spiska podnese zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije, glasati prema mestu boravišta u zemlji (izabrano mesto glasanja).

Svaki birač ima pravo da najkasnije 5 dana pre zaključenja biračkog spiska, podnese zahev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta i upisu tog podatka u birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz biračkog spiska po mestu njegovog prebivališta, odnosno upisuje se u izvod iz biračkog spiska prema mestu boravišta.

Pravo na uvid i podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima podnosilac proglašene izborne liste ili lice koje on ovlasti po istom postupku po kome to pravo imaju i građani uz prilaganje ovlašćenja i dokaza za vršenje promene.

Interno raseljeno lice ima pravo na upis u birački spisak prema mestu u kome je prijavljeno kao interno raseljeno lice i mogućnost podnošenja zahteva za promenu u jedinstvenom biračkom spisku.

You may also like