Sezonci u Austriju mogu da se vrate uz test ili karantin

Od strane Ozon
0 komentar

Austriji su potrebni strani radnici da bi održala svoju privredu, a posebno u nekim sektorima zavise od radne snage iz inostranstva, koja je, na početku pandemije koronavirusa, napustila zemlju, a među njima je i veliki broj radnika iz Srbije koji su bili angažovani na poslovima za koje postoji nedostatak na tržištu rada Austrije.

Upravo ti sezonski radnici vratili su se, na početku koronavirus krize, u Srbiju, pošto su u Austriji ostali bez posla, a sada mogu da se vrate, kako kaže predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) u Austriji Nada Knežević, oni koji imaju dugoročno rešen sezonski boravak.

„Taj sezonski boravak može da traje do 10 meseci, ukoliko poslodavci nisu raskinuli radni odnos, a ti radnici su na osnovu svoje sezonske radne dozvole i da ostanu u Austriji“navodi ona i dodaje da je najveći broj naših radnika angažovan na sezonskim poslovima u turizmu, ali i poljoprivredi.

Oni koji su napustili Austriju radili su pre svega u turizmu, jer su hoteli bili zatvoreni, i to u pokrajinama Forarlberg, Tirol i Salcburg, dok su sezonci u poljoprivrdi u najvećem broju ostali u toj zemlji, dodala je ona.

Sada, u slučaju da poslodavac traži da se neki sezonski radnik vrati on to može učiniti tako što će, po ulasku u Austriju, morati da provede dve nedelje u samoizolaciju, ili da se testira u Srbiji, odnosno u Austriji.

Knežević je ukazala su srpske firme, koje rade u Austriji, odnosno koje su svoju radnu snagu uputili na rad u ovu zemlju nesmetano radili, a one se bave pre svega projektovanjem i visokom tehnologijom, te su angažovane i u modernizaciji mreža telekomunikaciji, gde nije bilo pauze.

Inače, Austrija je proteklih dana uložila velike napore da iz inostranstva dovede negovatelje, jer postoji oko 33.000 osoba kojima je potrebna celodnevna nega.

Tu radnu snagu Austrija „dovlači “ iz Rumunije, Slovačke, Hrvatske.

Među negovateljima, barem legalnim, nema mnogo naših građana, ali postoje oni koji koriste mogućnost bezviznog boravka na do tri meseca da zarade koji evro negujući osobe u Austriji ili pazeći na decu.

Nakon okretanja na granici mora u karantin 14 dana

Austrijske vlasti veoma su stroge po pitanju obaveznog karantina ukoliko neko pređe državnu među i vrati se u zemlju, što pokazuje i slučaj jednog Austrijanca iz pokrajine Tirol.

On će morati da provede 14 dana u karantinu jer je na kratko ušao na ničiju zemlju između Austrije i Nemačke, odakle su ga nemački graničari odmah vratili.

„Hteli smo da idemo na izlet iz Insbruka u Šarnic, kako bi tamo šetali po prirodi. Nakon toga sam imao ideju da odemo do Mitenvalda u Nemačkoj da bismo kupili nešto za večeru. Naravno, preduslov je da možemo preći granicu. Mislili smo da pokušamo i na licu mesta vidimo da li možemo preći nemačku granicu“, prepričao je Manuel Binder, dodajući da je mislio da mu se ništa gore od vraćanja sa granice ne može dogoditi.

Na nemačkoj granici mu je rečeno da ne može ući u tu zemlju, posle čega se odmah vratio ka austrijskom prelazu.

Međutim, na austrijskoj granici više policajca i vojnika ga je opkolilo, a Binder je pokušao da im objasni da je samo vozio do nemačke granice, odakle je vraćen, te da nije ulazio u Nemačku.

Na to su mu austrijski policajci objasnili da je ušao na nemačku teritoriju gde je okrenuo vozilo i da je tako prema zakonu došao iz Nemačke, zbog čega mora ići u 14-dnevni karantin.

Takođe mu je rečeno da dvonedeljni kućni karantin može prevremeno prekinuti negativnim testom na korona virus.

Međutim, za testiranje bez simptoma potrebno je platiti iz sopstvenog džepa.

„Sada se nalazimo u kućnom karantinu umesto da se bavimo našim poslom i to samo zbog okretanja na granici“, kazao je Binder austrijskim medijima.

Tanjug/RTV

You may also like