“Mladima bespovratno 15.000 evra“; DFC-u predložena tri važna projekta

Od strane Ozon
6 komentari

Ministarstvo poljoprivrede je američkoj Međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji DFC predložilo tri projekta koja su za Srbiju važna.
Ova tri projekta odnose se na mlade poljoprivrednike i njihovo započinjanje posla, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju, izjavio je za Tanjug ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Projekat čija je realizacija sa DFC već u toku je garantna šema za kreditnu podršku srpskim poljoprivrednicima, kojim se obezbeđuju kolaterali, precizirao je Nedimović.

“Gde mi sa DFC, garantujemo 60 odsto kolaterala ukoliko neko hoće da kupi mašinu, zemlju, započne neki biznis u poljoprivredi, prehrambenoj industriji. Ako nešto košta stotinu “nečega”, mi 60 odsto garantujemo da će biti tako”, kaže Nedimović, pojašnjavajući da ovaj projekat rade preko tri poslovne banke koje su prošle na konkursu.

Bespovratne pozajmice za mlade poljoprivrednike od oko 15.000 evra ministarstvo je, takođe, kandidovalo.

“Mi taj projekat već radimo iz nacionalnog budžeta, ali bismo voleli da to radimo sa DFC. To su grantovi od 15.000 evra, bespovratni, za započinjanje biznisa u poljoprivredi za mlađe od 40 godina”, kaže ministar Nedimović.

Ti grantovi se naročito odnose, kaže on, na stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, “kao tri teške grane poljoprivrede, koje vezuju ljude za selo”.

Očekivana su ulaganja DFC i u agroturizam, a Ministarstvo poljoprivrede već ima neke linije koje su “pokrivene” iz nacionalnog budžeta, iz IPARDa.

“Džaba vam sve, ako vi proizvedete hranu, a nemate kome da je prodate”, rekao je Nedimović.

Upitan kada bi planirani projekti sa DFC mogli da počnu da se realizuju, Nedimović odgovara da “to moramo da pitamo komandanta DFC u Srbiji”.

“Što se nas tiče, mi možemo sutra, mi smo spremni”, kaže Nedimović.
Izvor:B92
IZVOR: TANJUG

You may also like

6 komentari

Ivana Jovanovis 12.10.2020. - 10:11 am

Postovanje…
Kome da se obratimo za to?

Jelena Stepanovic 12.10.2020. - 11:46 am

Kome da se obratimo…

Nikola 13.10.2020. - 10:22 am

kome da se obratim za ovo?

Dragana 13.10.2020. - 10:47 am

Zainteresovana sam, kome se treba obratiti za dalje upute?

Ozon 13.10.2020. - 4:13 pm

Piše u tekstu da je u toku dogovor. Kada bude aktuelno, objavićemo.

Dragana 13.10.2020. - 10:48 am

Milim odgovor

Komentari su zatvoreni.