Mitrovčani u akciji: Bazar za Lanu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici danas je održan Humanitarni bazar „Za Lanu”, a sa ciljem prikupljanja finansijskih sredstva za lečenje jedanaestomesečne Lane Jovanović.

Lana je rođena sa jakom ocenom 10/10 i izgledala je kao zdrava beba. Tada se činilo da je sve u redu jer je pomerala i ruke i nogice i samo se smejala. Za svakoga bi imala osmeh.

Sa dva ipo meseca roditelji primećuju da više ne mrda nogice, da su joj ruke oslabile i brzo su je odveli kod doktora. Upućeni su na dečijeg neurologa i na dalja ispitivanja.

Ubrzo odlaze u bolnicu i tamo ostaju tri nedelje, gde nakon brojnih ispitivanja uspostavljaju dijagnozu – spinalna mišićna atrofija, tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Rečeno im je da postoji lek koji će da zaustavi ovu bolest, a porodica je bila jako srećna što je rođena u vreme kada postoji lek.

Imala je pet meseci kada je primila lek koji stopira njenu bolest, što je on to i uradio – samo ju je zaustavio, a Lana je još uvek nemoćna i samo leži u krevecu. Međutim, postoji lek koji može da je izleči, ali je jako skup, toliko skup da roditelji mogu samo da sanjaju da mogu sami da prikupe novac.

Sanja Bućan, inicijator bazara kaže da je čitava organizacija ove humanitarne akcije išla veoma lako i da ne sumnja da će Mitrovčani biti ni visini zadatka i pružiti pomoć malenoj Lani.

Bazar je, organizovan pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, a uz podršku Ustanove za negovanje kulture „Srem” i Kancelarije za mlade.

Oni koji žele da pomognu to mogu učiniti i na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130
IBAN: RS35160600000006991130
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

You may also like