Manifestacija „Daj pedalu raku“ održana u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke danas je, drugu godinu ya redom, u Sremskoj Mitrovici održana manifestacija pod nazivom “Daj raku pedalu”.

Manifestacija ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanje zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

U okviru manifestacije Mitrovčani su organizovali simboličnu vožnju bicikala kroz grad, pa sve do reke Save.

Manifestacija „Daj pedalu raku 2020” pored Sremske Mitrovice održava se u još 29 gradova širom Srbije, a po prvi put održana je i u Sloveniji.

Učešće u manifestaciji su pored predstavnika lokalne samouprave uzeli i predstavnici zdravstvenih institucija – Doma zdravlja, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje, zatim Crvenog krsta, brojna udruženja građana iz nevladinog sektor, Tratlon klub “Sava”.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Republici Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Možda Vam se svidi i