Iako je ova godina vrlo teška za sve zbog planetarnog izazova pandemije COVID 19, mitrovački Caritas ima pune ruke posla kako na terenu, tako i u Dnevnom boravku za osobe sa mentalnim smetnjama, a sada i na polju sprovodjenja čak dva medjunarodna projekta Evropske Unije u okviru projekta promocije javnog zdravlja i edukacije ERASMUS +.

Tačnije mitrovački Caritas je u partnerstvu sa Nadbiskupijskim Caritasom Psemisl (Poljska) koji je vodeći partner u oba projekta, dobio podršku EU na projektu doživotne edukacije starijih osoba pod nazivom AKADEMIJA AKTIVNIH SENIORA.
Ovaj projekat se sprovodi 34 meseca sa partnerima iz Ukrajine, NGO Constellation Korostiv, Depaul iz Rijeke(Hrvatska) i prijateljima iz Bosne i Hercegovine. Ukupni fond za ovaj projekat je 221.000 evra.

Drugi projekat odnosi se na edukaciju ranjive populacije odnosno osoba sa mentalnim smetnjama pod nazivom „EDUKACIJA NA VREME“.Ovaj projekat traje nesto krace, 24 meseca i dobitni fond je 180.000 evra. Uz poljsku organizaciju CaritasArchidiecezji PrzemyskiejPartneri na projektu su, Eurosud iz Italije, Udruga za razvoj civilnog društva, promicanje jednakosti, održivog načina življenja i razvoj ljudskog potencijala Enas iz Hrvatske, te organizacija CIVITAS iz Ukrajine.
Uzbuđeni smo i raduje nas činjenica kako ćemo kroz projekt osnažiti i razviti ključne kompetencije starijih korisnika naših programa, usluga i projekata te im mogućiti međunarodne mobilnosti i međunarodnu edukaciju.
Smatramo da je neformalno obrazovanje savršen alat za razvijanje i jačanje ključnih kompetencije i razvoj ličnosti.

Kristina Dragisic, koordinator
Caritas “Sv.Anastazija” Sremska Mitrovica

You may also like