Marko Vladisavljević pravi nameštaj i kapije od metala

Od strane Ozon
0 komentar

Radenkovac Marko Vladisavljević za vreme policijskog časa koji je bio na snazi u Srbiji, a zbog pojave epidemije virusa kovid 19 počeo je da se bavi izradom nameštaja i kapija od metala i drveta.

Sada, ovaj 28-godišnjak, kaže da je nešto što je počelo kao zanimacija i način da „ubije“ vreme sada postalo njegov vrlo unosan hobi.
„Kada je počela da se zahuhtava priča oko epidemije virusa korona i uveden policijski čas u zemlji, rešio sam da stan u kojem živim u Sremskoj Mitrovici i četiri zida koja me tamo oganičavaju zamenim sa svojom kućom u Radenkoviću. Tamo sam imao svakako više prostora i slobode, ali i dosta slobodnog vremena. Da bih ga prekratio želeo sam da se bavim nečim korisnim i tako naumim da sebi napravim jedan sto od metala. Nisam ga još bio ni završio, a već sam sam bio zadovoljan kako meni to ide i kako on izgleda, kada sam ga fotografisao i više onako iz šale tu sliku postavio na društvenoj mreži instagram. Mnogima se od tih mojih takozvanih pratilaca svideo stočić i oko tridesetak poruka, bez preterivanja, mi je upućeno sa pitanjem da li sam ga ja napravio i da li bih radio drugima, pitali su za cenu i generalno hvalili ga. Što je najgore, odmah su me zasuli porudžbinama i taj stočić, taj prvi koji sam uzeo meni da uradim još uvek nije završen“, kaže kroz smeh Marko.

Kada je uvideo da se ljudima zaista dopada ono što je uradio, kada još nije sve radove ni priveo kraju, i da bi mogao ostvariti određenu zaradu, Marko se okrenuo internetu gde je naišao pre svega na razne ideje, ali i saznao vrednost sličnih proizvoda.

„To je bio period kada ja nisam imao posao, jer sam dao otkaz i imao u planu da otputujem u Nemačku, međutim kovid 19 je i moje, kao i planove mnogih, poremetio što znači da mi je taj moj novootkriveni hobi baš dobro došao. Samo za jedan mesec sam uradio 30 stolova, radio sam dosta, bilo mi je zanimljivo, imao sam vremena, a trebao mi je i novac, tako da sam se bio baš posvetio tome“, priča Marko.

Ona kaže da neko predzanje o izradi nameštaja i kapija, nije imao, znao je samo ono što je naučio dok je bio zaposlen u Brodogradilištu „Vahali“ u Zasavici.
„Kada sam dobio posao u brodogradilištu bilo mi je jako teško, jer nisam znao ništa da radim, ali od početka sam sarađivao sa Zlatanom Romandićem, majstorom koji me je puno toga naučio. On je zaista je dao sve od sebe da mi prenese neko njegovo znanje i iskustvo u vezi bravarije, koja je bila i moj zadatak. Naučio me je da čitam crtež, kao i da budem precizan, što mi sada dosta znači“, objašnjava dalje Radenkovac.

On ističe da radi stolove – velike i male, krevete, ormare, kapije, a da pomoć ima, bar što se drveta tiče od svog ujaka Vlade Turudića koji se bavi stolarijom.
„Zaista mi je jako zanimljivo i uživam dok radim i stvaram, ideja imam jako puno i nije mi teško da ono što ja ili već neko drugi zamisli realizujem. Ono što mi je takođe važno jeste i činjenica da mogu da zaradim, pa da se tako izrazim spojio sam, za mene, lepo i korisno. Moj rad je meni najbolja reklama, bitno je da je svaki predmet koji je mojih ruku delo izrađen precizno, da je lep, a pre svega kvalitetan. Moj rad je moj potpis“, objašnjava Marko.
Radenkovac dodaje da mu je cilj da u budućnosti otvori firmu koja bi se bavila izradom nameštaja od metala i drveta, da u tom poslu vidi perspektivu i da bi se njime rado bavio.

„Trenutno imam stalan posao, radim od 7 do 3, kada se vratim kući ja se posvetim ovom mom za sada još uvek hobiju, a opet i pored toga imam vremena i za trening, društvo, za izlaske, prosto mislim da se sve može onaj koji hoće. Ne razumem ljude koji kukaju da nema posla, a pri tom ništa ne čine za sebe, to su po meni lenji ljudi bez ambicija. Potrebno je da se čovek pokrene, da preuzme inicijativu, da ima volju i želju, pa će biti i posla“, za kraj zaključuje Marko.

You may also like