U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici u ovom trenutku je virusom kovid zaraženo 76 osuđenika, saopstila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija .
Svi osuđenici sa korona virusom dobijaju neophodnu zdravstvenu negu 24 sata dnevno, pod stalnim su nadzorom lekara i leče se prema protokolu, navodi se u saopštenju.

Uprava je u saopštenju navela da se u tom zatvoru dnevno testira od 100 do 130 lica kako bi se odmah reagovalo, a zaraženi izolovali.

Osuđenici kod kojih je utvrđeno prisustvo covida odmah su izolovani od drugih osoba, testirani su i smešteni pod pojačan medicinski nadzor u delu zavoda koji je prilagođen za lečenje osoba sa ovom infekcijom, navela je Uprava u saopštenju.

Kažu i da svi zaraženi imaju blage simptome, poput, glavobolje, malaksalosti, stomačnih tegoba i napominje da je prisustvo virusa u ovom zavodu otkriveno zahvaljujući antigenskim testovima.

Mežu zaraženima su i osobe bez ikakvih simptoma, a u skladu sa protokolom koji važi i za sve druge građane Srbije, kontakti ovih lica se izoluju i takode se njihovo stanje prati.

Svi osuđenici sa korona virusom dobijaju neophodnu zdravstvenu negu 24 sata dnevno, pod stalnim su nadzorom lekara i leče se prema protokolu, navodi se u saopštenju.

SrbijaDanas

Sve kazneno-popravne ustanove imaju lekove neophodne za lečenje osuđenika kod kojih je registrovano prisustvo virusa korona, a nove tvrdnje Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica „Novi početak“ da im lekove kupuju njihove porodice su netačne i zlonamerne.
Svi osuđenici dobijaju lekove koji se nalaze na pozitivnoj listi RFZO baš kao i kad su u pitanju druge vrste terapija, a za lečenje ove vrste infekcije zavodi su im obezbedili i neophodne vitaminske suplemente za jačanje imuniteta.
Osuđenici se leče kao i svi drugi građani Srbije – lica koja se požale na bilo koji simtom odmah se izoluju od drugih lica, testiraju se i smeštaju pod pojačan medicinski nadzor i leče. Licima sa infekcijom kovid 19 se proverava nivo kiseonika u krvi, temperatura, krvna slika i po potrebi im se snimaju pluća.
Uprava ulaže ogromne napore da se pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji u što manjoj meri „prelije“ na naše ustanove imajući u vidu da zavodi svakodnevno primaju nova lica.
Samo u zavodu u Nišu je od marta do sada testirano više od 900 lica. Naglašavamo i da se prvi slučaj infekcije kod osuđenog lica u ovom zavodu pojavio 27. novembra. Taj osuđenik je izlečen i vraćen u matični paviljon.
Naglašavamo i da za redovne posete osobama koje dolaze osuđenicima u posetu po zakonu (najmanje dva puta mesečno a uz dozvolu uprave zavoda i više puta) nisu ni sada, niti su ranije bili potrebni PCR testovi kako ova organizacija uporno predstavlja. Osobe koje dolaze u posetu moraju da imaju zaštitne maske, a za osuđenike zavodi obezbeđuju maske, rukavice i vizire.
Dozvoljene su posete bračnog druga, dece, roditelja u posebnim prostorijama (na koju osuđeni ima pravo jednom u dva meseca u trajanju od tri sata) ukoliko lice koje dolazi u posetu ima negativan PCR test na kovid 19, ne stariji od 72 sata, i to je ono što je ova organizacija bila dužna da objasni javnosti.
Predstavnici ovog udruženja su KPZ u Nišu juče donirali jednu kutiju sa lekovima koje taj zavod već dovoljno ima. Umesto ove vrste lažne brige, apelujemo na ovo udruženje da prestane da obmanjuje javnost i uznemirava osuđenike i njihove porodice.
Kao i u ranijim nastupima, Udruženje koje u svom nazivu ističe brigu za osuđenike i ovog puta zloupotrebljava položaj lica lišenih slobode i to u trenutku dok se celo društvo bori protiv pandemije.

Možda Vam se svidi i