Kovid19: Još 49 preminulih, u poslednja 24 sata virus otkriven kod 4.091 osobe, na respiratorima 312 pacijenata

Od strane Ozon
0 komentar

Tokom prethodna 24 sata koronavirus je potvrđen kod 4.091 osobe u Srbiji, od 15.387 testiranih uzoraka. Kako se navodi na sajtu covid19.rs od posledica zaražavanja preminulo je još 49 ljudi.

Teestiranje na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan IlićTeestiranje na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Iako se poslednjih dana smanjuje broj zaraženih, broj hospitalizovanih i onih u teškom stanju i dalje raste. U bolnicama širom zemlje trenutno je smešteno 9.688 pacijenata, a njih 312 je na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji je testiran 2.203.391 uzorak, a zaraza je laboratorijski potvrđena kod 316.344 osobe. Do sada je kovid19 odneo 2.882 života, uz procenat smrtnosti od 0,91 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poslednjih dana opada i broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih gde je trenutno 388 inficiranih manje nego pre dva dana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kovid19 trenutno je potvrđen kod 1.688 korisnika i 874 zaposlena, dok se od posledica oboljevanja oporavilo 2.810 korisnika i 1.119 zaposlenih.

U podne je u Gerontološkom centru Beograd počela vakcinacija 150 korisnika domova za smeštaj odraslih i starih, a prve doze vakcine potom su stigle i u Vojvodinu gde je u Gerontološkom centru u Novom Sadu vakcinisano 98 korisnika i dva zaposlena.

Imunizacija protiv koronavirusa u Srbiji je počela ranije danas kada su vakcinu primili prvo predsednica Vlade Ana Brnabić, a potom i ministarka Kisić Tepavčević i epidemoilog Predrag Kon.

Premijerka je, nakon što je primila vakcinu kompanija Fajzer Biontek, izjavila da je danas početak kraja epidemije koronavirusa. Ona je rekla da je Srbija spremna za vakcinaciju i da se tokom prvog kvartala iduće godine očekuje pristizanje još 2.000.000 doza vakcina, od čega milion u januaru.

Prema njenim rečima pored Fajzerove vakcine koja je stigla u Srbiju, u najskorije vreme se očekuju i vakcine od kineskog Sinofarma i ruska vakcine Sputnjik V.

Najavila je da će početkom drugog kvartala sledeće godine Srbija dobiti i vakcine kompanije Astra Zeneka, ali i da se pregovara i oko vakcine Moderne.

Možda Vam se svidi i