Komesarijat: Procesuirati sve vinovnike nemira u centrima za azil migranta

Od strane Ozon
0 komentar


U proteklih nekoliko dana došlo je do sukoba migranata u centrima za azil, pa su regovale i vojska i policija. Oglasio se i Komesarijat za izbeglice.

Printscreen TikTok

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da se, zbog pandemije koronavirusa, migranti u Srbiji već više od tri nedelje nalaze u potpunoj izolaciji od okruženja, a neki centri i duže od mesec dana.

U saopštenju se navodi da je to, sa stanovišta zdravstvene bezbednosti, dalo rezultate jer za sada, 33 dana od pojave prvog slučaja zaraze u Srbiji, među migrantima nema obolelih.

Usled karantina u kojem se nalaze, očekivan je porast napetosti i nervoze u centrima, što, međutim, nije ni razlog, ni opravdanje za kršenje odredbi vanrednog stanja, koje, u situaciji velike opasnosti po zdravlje stanovništva, moraju da poštuju svi.

Komesarijat očekuje od nadležnih da sve vinovnike nemira u Krnjači procesuira po zakonu koji važi u ovim vanrednim okolnostima, uz napomenu da se neće tolerisati kršenje odredbi vanrednog stanja unutar centara.

Komesarijat istovremeno zahvaljuje ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova na brzoj i efikasnoj reakciji, uz uverenje da će i ubuduće, zajedničkom i koordinisanom akcijom, sprečiti pojavu bilo koje nepoželjne situacije u centrima u vreme vanrednog stanja, navodi se u saopštenju.

Trenutno se u prihvatnim centrima u Srbiji nalazi 8.700 migranata i među njima nema zaraženih novim korona virusom, kaže komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

„Naši centri su hermetički zatvoreni više od mesec dana i u njih niko ne može da izađe i uđe. To što niko nije zaražen je dokaz da je izolacija najbolje rešenje“, rekao je Cucić za Tanjug.

Dodaje da u centre niko ne može da uđe i izađe i daje to jedini način da se migranti zaštite.

Novi migranti koji ilegalno uđu u naše zemlju, ali i oni koji pobegnu iz prihvatnih centara smeštaju se u posebne centre u Miratovcu i Moroviću, gde će ostati do kraja vanrednog stanja.

You may also like