Kazne i do: 150.000 dinara

Od strane Ozon
1 komentar

Praznični period pred nama predstavlja i veći rizik za širenje zaraze, zbog okupljanja, kao i zbog dolaska naših ljudi iz dijaspore. Za razliku od stranaca, koji ne mogu da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa od 20. decembra, naši građani po dolasku u Srbiju mogu, ali pod uslovom da 10 dana provedu u kućnoj izolaciji ili karantinu, kako to još nazivaju.

Mera karantima u kućnim uslovima je, između ostalih, jedna od ključnih odredbi nedavno usvojenih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ili takozvanog „korona zakona“.

U njemu se objašnjava da je karantin u kućnim uslovima mera kojom se ograničava sloboda kretanja lica i nalaže praćenje zdravstvenog stanja zdravim licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima zaraženim od zarazne bolesti.

Dalje, Zakon jasno propisuje da se ista mera karantina može primeniti i prema putnicima u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u našu zemlju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom. 

Kako ne bi bilo zabune, pojam „karantin u kućnim uslovima“ predstavlja isto što i „kućna izolacija“ – pojam koji se češće upotrebljava u svakodnevici.

A to je upravo ono što čeka naše građane iz dijaspore koji odluče da praznike provedu u Srbiji. Naime, kako je u ponedeljak odlučio Krizni štab, od 20. decembra ove do najverovatnije 10. januara sledeće godine svi strani državljani koji ulaze u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Naši građani mogu da uđu i bez negativnog testa, ali im sledi desetodnevna izolacija. 

– Što se tiče naših građana koji dolaze iz inostranstva, Ustav im garantuje da mogu da dođu. Ako nemaju PCR test, moraće da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan – rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba i dodala da su ovakve mere bile neminovne.

Šta to u praksi znači?

Sanitarni inspektori na granici proveravaju da li putnici imaju dokaz o negativnom nalazu PCR testa. U slučaju da putnik nema PCR nalaz, a ako je naš državljanin, sanitarni inspektor mu uručuje rešenje o obaveznoj desetodnevnoj kućnoj izolaciji.

Kao što je poznato, to znači da građanin kome je određena kućna izolacija ne može da napusti svoj dom, odnosno adresu na kojoj je prijavljen. Takođe, kontrolnu poštovanja ove mere vrši sanitarni inspektori koji mogu da izdaju prekršajni nalog u slučaju da se građanin ne pridržava kućne izolacije.

I našima se preporučuje da imaju test

O tome kako će se kontrolisati granice tokom praznika, ali i šta savetuje našim građanima koji planiraju da dođu u Srbiju, epidemiolog dr Predrag Kon je jasno rekao:

– Na granicama ja to ne doživljam kao veliki problem. Ili imaju test ili nemaju. Da bi stranac ušao mora da ima PCR negativan test. I našima se savetuje da imaju, ako nemaju idu u samoizolaciju. Taj karantin mogu da prekinu time što će da urade test u nekom periodu od tri dana. Ako dolaze sa testom nemaju nikakve obaveze – rekao je za RTS dr Kon.

Dakle, preporuka je da se testiraju i naši građani koji dolaze u Srbiju, a to mogu učiniti u roku od tri dana po dolasku.

PCR od 1. januara 9.000 dinara

Inače, Vlada je usvojila juče odluku da cena testiranja na lični zahtev za strane državljane iznosi 18.000 dinara, dok je za naše državljane cena do kraja godine nepromenjena i ona iznosi 6.000 dinara. Ali od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara, dakle 3.000 više.

Apel je da oni koji žele da se testiraju na lični zahtev da zakazivanje testiranja obave isključivo elektronskim putem. 

Građani, strani državljani sa odobrenim boravkom u našoj zemlji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave.

Izvor Blic

Možda Vam se svidi i

1 komentar

svetislav st. 17.12.2020. - 9:25 am

– Prema onome što su na ovu temu objavili „Alo“ i „Blic“ izgleda da u Vladi stvarno sede debili i šarlatani.
– Obratite pažnju na tekst objavljen kod njih – prvo piše:
„Ako nemaju PCR test, moraće da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan..“
– a zatim piše sledeće:
„..to znači da građanin kome je određena kućna izolacija ne može da napusti svoj dom, odnosno adresu na kojoj je prijavljen..“
– Pitanje „prepametnima“ iz „Vlade“ – a kako će taj „izolovani“ da uradi pcr-test ako mu je zabranjeno napuštanje stana ?

Komentari su zatvoreni.