Sa ukidanjem vanrednog stanja ukidaju se mnoge mere i pravila, mada one ključne o distanci, maskama, rukavicama i higijeni ostaju da važe, a ono što većinu buni je kako će sada izgledati njihov odlazak kod lekara opšte prakse, tačnije, da li domovi zdravlja sada rade normalno?

Prema informacijama Ministarstva zdravlja, kovid ambulante pri domovima zdravlja nastaviće da rade za sve one koji imaju respiratorne infekcije i tegobe – dakle, svi pacijenti će se tamo prvo javljati kako bi se procenilo da li je u pitanju korona virus ili nešto drugo ukoliko imaju ovaj simptom.

Ipak, kako su naveli, umesto dosadašnjeg radnog vremena kovid ambulatni koje je bilo do 22 sata svakog dana, oni će raditi kraće, te će ovakvi pacijente primati do 17 sati svakog dana.

Ono što će raditi duže, prema rečima Ministarstva zdravlja to su ambulante u domovima zdravlja namenjene za sve ostle bolesnike – prvenstveno za dizanje uputa i hitne slučajeve.

– Nakon ukidanja vanrednog stanja domovi zdravlja će raditi normalno, kao i pre vanrednog stanja do 20 sati. Hitni slučajevi će dolaziti bez zakazivaja, a ostali uz zakazivanje pregleda kod izabranih lekara – kazali su nam iz Ministarstva zdravlja.

Ono što je još uvek nepoznanica jeste kada će se početi u potpunosti sa takvom praksom, ali prema njihovim rečima, trebalo bi i sekundarni i tercijarni centri uskoro da oslobađaju svoje kapacitete za druge bolesnike.

Lekari opšte prakse još uvek nisu obavešteni kako će se raditi u narednom periodu, što kažu da je razumljivo, budući da ima još dosta pacijenata po kovid bolnicama

You may also like