Kako funkcionišu škole u Sremskoj Mitrovici?

Od strane Ozon
0 komentar

Uvođenje vanrednog stanja 2. novembra u Sremskoj Mitrovici nije zatvorilo učionice škola.

Vreme korone – potpuno nova dimenzija društva, koja je uticala da gotovo sve aktivnosti budu bar privremeno obustavljene. Pandemija virusa Covid 19 prouzrokovala je da dođe do ograničenog kretanja ljudi, što se desilo i u školama. Ove godine u školama važi kombinovani metod – malo se ide u školu, malo se prati onlajn.

Kako funkcionišu škole u Sremskoj Mitrovici?

Jedna od mera koje je juče doneo Gradski štab za vanredne situacije grada Sremska Mitrovica zabranjuje okupljanje više od 10 osoba na istom mestu.

Ova mera se, ipak, ne odnosi na škole.

Kako je za Ozon kratko objasnio načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcije poslove Ljubomir Vujčić, u školama je predviđeno da je maksimalan broj đaka u jednoj učionici 15.

“Deca odlaze u školu u dve smene i primenjuju se mere koje su zakonom precizirane. Isto kao što je definisano zaključkom Kriznog štaba Sremske Mitrovice, primera radi ako u učionici ima 16 đaka učionica mora da ima 64 kvadrata.

Primena zaključka gde se navodi da nije dozboljeno okupljanje više od 10 ljudi važi za restorane, ugostiteljske objekte itd., rekao je za Ozon načelnik Vujčić i dodao da se u školama u Gradu primenjuju mere zaštite kao i propisane mere, na četiri kvadrata jedan učenik, distanca, dva metra razmaka između dece u učionicama.

“Deca sede jedno iza drugog u školi i ima ih 15, doduše danas je bilo dvoje manje. Deca nose sa sobom vodu, maske i sredstvo za dezinfekciju. Ako slučajno zaborave postoje dežurne osobe koje im daju maske. Ne mogu da piju vodu iz česme i nema okupljanja po školi”, rekla je majka Sladjana T., dvoje dece osnovnoškolskog uzrasta. 

You may also like