Jevrem Vidić dobio spomen ploču u Mitrovici: Uglednog advokata ustaše prvo mučile, a zatim ubile u logoru

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Spomen ploća Jevremu Vidiću jutros je i svečano otkrivena na kući u ulici Trg Svetog Stefana na broju 19 u Sremskoj Mitrovici, gde je nekada živeo ovaj ugledni advokat, narodni poslanik i Kraljev namesnik. Jevrem je svoj dom nasilno napustio na Đurđevdan, 6. maja 1941. godine i sa još nekolicinom uglednih građana prvo mučen nekoliko dana od strane ustaša, a zatim prebačen u Vinkovce, Koprivnicu i na kraju u Jadnovno gde je njegov život i okončan.

Inicijativa da Jevrem Vidić dobije spomen ploču potekla je od doktora Dimitrije Stojšića, dok je da otkrije ploču čast pripala upravo Jevremovom sinu Miodragu.

“Ideja za postavljanje ove spomen ploče došla mi je kada sam prebirajući po mislima uvideo da u ovom gradu nema imenom ni prezimenom obeležja ni jedne žrtve ustaškog genocida. Postoji Spemen groblje gde je sahranjeno oko 8.000 bezimenih ljudi, njihova imena jesu sačuvana u arhivama i muzejima, ali ih nema na spomen ploči, na gobnici. Ovde u blizini je i nekadašnja Flajšmanova kuća gde je bila smeštena mučionica, a na kojoj piše da su tu mučeni rodoljuba Srema, ali opet se ne navoci ni ko su ti rodoljubi, ko su mučeni, a ko su mučitelji. Iz te ideje predložio sam predstavnicima grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se postavi spomen ploča Jevremu Vidiću, a oni su tu moju ideju podržali i zahvaljujući njima je ona i realizovana”, kaže dr Stojšić.

On navodi da je ime Jevrema Vidića izdvojeno kao simbol svih žrtava, da su u njegovom imenu i imena stradalnika kako članova njegove, tako i svih drugih porodica.

“Zahvaljujući Jevremovoj smrti, ako se to tako može reći, nekadašnji ministar policije NDH Andrija Artuković je iz Amerike izručen Jugoslaviji i održano mu je suđenje. Po tadašnjim američkim zakonima on nije mogao biti izručen ukoliko njegov potpis ne stoji ispod nečije smrta, a stajao je ispod imena Jevrema Vidića”, kaže doktor.

Stojšić je dodao da se nada da će mlađe generacije nastaviti da čuvaju uspomenu i na Jevrema Vidića i na sve žrtve ustaškog genocida u Sremskoj Mitrovici.

“Jevrem Vidić bio je avokat, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, Kraljev namesnik za Mitrovicu, zemljoposednik i zaista jedna ugledna ličnost u Sremskoj Mitrovici. On je kao i još neke druge ugledne ličnosti u gradu nepunih mesec dana nakon uspostavljanja Nezavisne države Hrvatske, fašističko – ustaške strahovlade koja je u gradu na Savi trajala četiri godine, na Đurđevdan te iste godine odvede u ustaški logor Jadovno. Lokalna samouprava i Zavod za zaštitu spomenika su postavljenjem spomen ploče želeli da sačuva trajno sećanje ne samo na njega, nego na sve nevine žrtve ustaškog terora, ovde nisu stradali samo komunisti, nego i mnoge druge nevine žrtve, ugledni i obrazovani ljud, ljudi koji su bili elita Sremske Mitrovice i koji su vodili ovaj grad”, rekao je kratko na otkrivanju spomen ploče direktor Zavoda Ljubiša Šulaja.

Više o Jevremu Vidiću možete pročitati OVDE.

You may also like