Izvod iz lista nepokretnosti izdat od javnih beležnika ima istu pravnu snagu kao i list koji izdaje Republički geodetski zavod

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo pravde usaglasili su danas obim i vizuelni prikaz lista nepokretnosti kako bi se izbegle dosadašnje nedoumice da li je izvod iz lista nepokretnosti izdat od javnih beležnika identičan listu koji izdaje Republički geodetski zavod, odnosno da li ima istu pravnu snagu.

Vizuelni prikaz odgovaraće listu nepokretnosti koji je i do sada izdavao Republički geodetski zavod uz dodatak overe beležnika koji ga je izdao.

Sastanku koji je juče održan u Vladi Srbije pored predstavnika dva ministarstva, prisustvovali su i predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, Javnobeležničke komore Srbije, Kabineta predsednice Vlade i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Izvodi koji su, od strane javnih beležnika, izdavani u prethodnom periodu imaju dokaznu stranu javne isprave.

Vlada Srbije je kroz postupak digitalizacije omogućila da se svi podaci o nepokretnosti mogu dobiti elektronskim putem od strane državnih organa, koji se čine javno dostupnim preko sajta RGZ.

Državni organi su preko servisne magistrale povezani i po službenoj dužnosti pribavljaju sve podatke iz službenih evidencija. S druge strane građani ako žele da provere status svoje nepokretnosti to mogu vrlo lako da učine preko interneta jer su sve digitalne mogućnosti obezbeđene i nema potrebe da troše svoje vreme i odlaze u Službe za katastar nepokretnosti.

U cilju dodatnih ušteda vremena i troškova, od juna 2020. godine osim RGZ-a i javni beležnici i geodetske organizacije izdaju list nepokretnosti. Izvod iz lista nepokretnosti može se preuzeti kod javnog beležnika besplatno u elektronskom formatu ili kao odštampani primerak izvoda u papiru po ceni od 540 dinara.

Uvođenjem jednošalterskog sistema omogućen je upis prava svojine preko javnih beležnika, tako da za isprave nastale posle jula 2018 godine stranke više nemaju obavezu da odlaze na šaltere drugih organa kako bi podnele zahtev za upis u katastar, prijavile porez ili pribavile izvod iz lista nepokretnosti.

Možda Vam se svidi i