Isidora i Nađa – talentovane Noćajke

Od strane Ozon
0 komentar

Dok je jedna okrenuta stvaralaštvu i bavi se likovnom umetnošću, druga je u svetu sporta i bavi se gimnastikom. One se zovu Isidora i Nađa Bugarski iz Noćaja.

Isidora ima 11 godina i učenica je šestog razreda, dok je Nađa 4 godine mlađa i đak je prvak, obe pohađaju Osnovnu školu „Dobrosav Radosavljević Narod“.

Njihovi roditelji, Danijela i Ivica, kod obe su još dok su bile dosta mlađe uočili zanimanje za dve različite oblasti. Po karakteru i priliče im, Isidora je prava mala umetnica, ozbiljnija je, tiša, vrlo zrela devojčica, dok je Nađa, kako se u narodu kaže, pravi mali zvrk.

„Ponosni smo roditelji tri ćerke, pored Isidore i Nađe imamo još i najmlađu Helenu. Njih tri su zaista dobre devojčice, još uvek su dosta male i nije uvek lako, ali mi smo zaista bogati i srećni roditelji, a kao takvi želimo najbolje za našu decu. Nama nikada nije bila namera da ih forsiramo na bilo šta, ali ispostavilo se tako da su same, nekako prirodno pronašle u nečemu. Isidora je već sa tri godina pokazala interesovanje za crtanje, dosta su se razlikovali njeni od radova vršnjaka, odudarali su. Iskrena da budem, to me ni ne čudi, jer i njenom tati je to oduvek išlo od ruke, pa mogu slobodno da kažem da je talenat nasledila od Ivice. Nađa je isto u tim nekim godinama sama počela da pravi takozvane zvezde i to je bilo to“, počinje Danijela.
Ona kaže da je na njima da ćerke vode na časove slikanja, odnosno treninge, da isprate takmičenja i izložbe i da im obezbede opremu i pribor, a na njima je da uživaju i rade ono što vole, da budu vredne i dobri đaci.

„Mogu da kažem da zaista i jedna i druga su posvećene svojim, za sada, hobijima, ne propuštaju se ni časovi slikanja, kojih na Isidorinu žalost nema puno, odnosno samo je jedan nedeljno, a ni treninzi gimnastike koji se odžavaju četiri puta u toku sedmice. Nekada je nama, roditeljima i njihovoj baki, teško da se uklope sa poslovima i prevozom, ali sve se može kada se hoće“, kaže ponosna mama.

Isidora već tri godine pohađa časove slikanja u „Likovnoj školi Štifla“ koju je osnovao i vodi Ivica Kovačić, gde se u poslednje vreme bavi i vajartsvom, dok Nađa gimnastiku trenira u klubu „Džim end fitnes 022“ u Sremskoj Mitrovici.

„Prvo sam crtala čovečuljke, kada sam krenula u školu počela sam da crtam i cveće, a sada najviše volim da crtam ljude. Ja najbolje crtam u mom razredu i baš sam ponosna na sebe. Crtam sa masnim i suvim pastelnim bojama, sa temperama, uljem i sa olovkom. Najdraže mi je da koristim ulje, jer ponekad boje svetlucaju i to mi se baš sviđa“, kaže Isidora.

Ona objašnjava da u školi dobiju zadatu temu i da onda rade po njoj. Za neke crteže, odnosno slike dovoljan joj je jedan čas, ali nekima se posvetila i dosta duže.

„Prvu sliku za koju sam koristila ulje radila sam jako dugo, mislim čak dva meseca, ali baš mi se to sviđalo. Žao mi je što nemam više časova nedeljno, jer volim da idem na njih. Često ja i kod kuće slikam, pogotovo kada mi je dosadno, a često mi je dosadno“, kaže kroz osmeh malena umetnica.
Za razliku od Isidore, Nađa je okrenuta sportu, za nju nije bitno da li se nalazi u dvorištu, kući, sali za vežbanje, jer sve je njen poligon, gde god ima mesta ona skoči da napravi zvezdu, da „spusti most“ ili uradi špagu.

Pre nego što su je majka i otac upisali na gimnastiku, Nađa je već sama, a gledajući stariju drugaricu pokušavala da izvede razne vratolomije.
„Gimnastiku sam počela da treniram prošle godine i jako mi se sviđa, zabavno mi je. Tata i ja smo se jedan dan spremili da idemo u grad, ja nisam znala zbog čega, a kada smo stigli on mi je rekao da me vodi na trening i bila sam jako srećna. Malo sam se stidela na početku, ali sada sam super“, priča kroz osmeh Nađa.

Ona je već učestvovala na nekoliko takmičenja na kojima je bila jako uspešna i okitila se sa pet zlatnih medalja. Kaže, da na nadmetanjima nema tremu, samo želju da bude najbolja.

„Najviše volim da pravim salto, ali već preskačem i kozlić, a radim vežbe i na gredi. Ništa mi nije teško, svaki put jedva čekam da idem na trening. Ja baš volim gimnastiku“, kaže Nađa.

Možda Vam se svidi i