FOTO: Frilenser dobio da plati porez za četiri godine sa kamatama

Od strane Ozon
0 komentar

Poreska uprava poslala je rešenje kojim je jednom frilenseru, koji je želeo da ostane anoniman, obračunala porez za prethodne četiri godine, sa sve kamatom. Inicijativa radnika na internetu objavila je ovo rešenje u celosti.

Poreska uprava je obračunala porez koji mora da plati za period od četiri godine – 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu, objavila je u Fejsbuk grupi Inicijativa radnika na internetu

Poreska kontrola ovog frilensera, koji novac zarađuje kreiranjem video igrica za mobilne telefone, počela je u junu ove godine. Tada je po službenoj dužnosti pokrenut postupak utvrđivanja poreza na ostvaren prihod po osnovu uplata novca iz inostranstva na devizne račune. Kako se navodi u dokumentu, „kamata je obračunata od datuma prispeća poreske obaveze do 21. septembra 2020. godine“. Tako će, osim obračunatog poreza, morati da plati i kamatu za četvorogodišnji period.  Poreska uprava je navela da je poreski obveznik bio dužan da za deo prihoda koji je ostvario radom putem digitalnih platformi podnese poresku prijavu, na kojoj se iskazuju iznos i vrsta ostvarenog prihoda i na kojoj će se obračunati porezi i doprinosi u roku od 30 dana od ostvarivanja prihoda za svaki pojedinačno ostvareni prihod.  Frilenser je podneo primedbu. Ono što je on tražio jeste da mu se prizna kako je kreirao autorska dela. Međutim, to mu je odbijeno, pa će umesto na 66 odsto zarade, sve poreze i doprinose plaćati na 80 odsto. Priču o ovome prvi je objavio portal Startit, za koji je anonimni frilenser, koji svoje klijente pronalazi preko platforme Upwork, rekao da mu je rešenje stiglo u četvrtak. On je dodao da mu se na sve dažbine koje mora da plati dodaje i „nenormalna kamata“„U mom slučaju, za 2017. godinu dodaju skoro 40 odsto za kamate. Sve u svemu, rok za plaćanje mi je 15 dana. Imam pravo i na žalbu, ali ona ne zaustavlja izvršenje“, naveo je on za Startit. Kako je dodao, još uvek nije podneo zahtev za reprogram duga, ali se plaši da će, ako reprogram bude samo dve godine, morati svakog meseca da plaća gotovo 3.000 evra kako bi namirio sve zaostale dugove. 
Ovo je rešenje PU kojim je frilenseru retroaktivno naplaćeno 4 godine poreza sa kamatom

Preuzeto sa Startit.rs

Možda Vam se svidi i