Grad Sremska Mitrovica- U planu renoviranje rodne kuće narodnog heroja Boška Palkovljević – Pinki

Od strane Ozon
0 komentar

Zavičajnu kuća narodnog heroja , Boška Paljkovljević Pinki, iz Manđelosa kod Sremske Mitrovice, koji je 1942. godine poginuo u narodnooslobodilačkom ratu, danas su obišli predstavnici lokalne samouprave, gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik Petar Samardžić, Ljubiša Šulaja- Zavod za zaštitu spomenika i Zdenka Gospavić- predsednica školskog Odbora škole Boško Paljkovljević Pinki u Sremskoj Mitrovici.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović danas je tokom posete rodne kuće narodnog heroja najavila renoviranje kuće u kojoj je živeo Boško Palkovljević Pinki i otvaranje spomen sobe ovog narodnog heroja.

“Danas je 100 godina od rodjenja narodnog heroja Boška Palkovljević Pinki i to je razlog zašto smo danas ovde. I Osnovna škola koja nosi ime ovog narodnog heroja danas obeležava dan škole. Kuću narodnog heroja planiramo da renoviramo i napravimo jednu spomen sobu, u znak sećanja ne samo na Boška Palkovljević Pinki kao palog borca, nego na sve one koji su ostavili traga i svoje živote za oslobodjenje u Drugom Svetskom ratu.” rekla je gradonačelnica Milovanović.

Ljubiša Šulaja iz Zavoda za zaštitu spomenika podsetio je da je narodni heroj bio jedan od boraca koji se medju prvima suprotstavio fašizmu. “On je bio veliki borac protiv fašizma, rodjen je u ovoj kući, njegove herojske akcije su poznate u Sremu, tadašnji borci su ušli u legendu. On je bio veliki diverzant, njegovo junaštvo je vrlo brzo pokrenulo sremce da se pridruže borbi i da se suprotstave ustaškoj najezdi koja je harala po Sremu. Njegovo najveće herojsko delo bilo je kada je spašavao narod Male Remete od fašista koji su upali u selo, spašavajući ženu i decu, vodeći ih ka šumi, Boško Palkovljević Pinki je pucao i na tom mestu poginuo.”

U selu Manđelosu podignut je spomenik na kojem su postavljene bronzane plakete sa likovima dvojice narodnih heroja rođenih u ovom mestu — Boška Palkovljevića Pinkija i Save Sogića. Takođe, Pinkijevo ime je upisano na spomen-ploči sa imenima 26 palih boraca i 180 žrtava fašističkog terora, koja je postavljena na zgradi Mesne zajednice u Manđelosu.

tabla bosko paljkovljevic pinki

Pinki je sahranjen na mestu pogibije: u blizini mesta zvanog Široke ledine, na polovini puta između Bešenovačkog Prnjavora i raskrsnice kod Crvenog čota u smeru sela Mali Radinci. Posle Drugog svetskog rata podignut mu je spomenik s natpisom — Braneći svoj narod ovde je 10. juna 1942. godine poginuo Boško Palkovljević Pinki narodni heroj. Prvih godina nakon rata, Pinikijev grob bio je stalno posut cvećem i često su ga obilazile omladinske delegacije. Tih godina nastojalo se da on postane jedan od novih simbola Fruške gore poput groba pesnika Branka Radičevića na Stražilovu. Godine 1959, kada je uređivano Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici, Pinkijevi posmrtni ostaci su preneti sa Fruške gore i sahranjeni su u zajedničkoj grobnici sa drugim istaknutim narodnim herojima Srema — Jankom Čmelikom, Slobodanom Bajićem Pajom i Stankom Paunovićem Veljkom.

Možda Vam se svidi i