Firme će biti u obavezi da naprave svoj plan zaštite u toku pandemije, uskoro i uredba o tome

Od strane Ozon
0 komentar

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će uskoro biti doneta uredba po kojoj će „firme biti u obavezi da naprave svoj plan zaštite u toku pandemije, jer će ona trajati dugo.“

Uredba Ilustracija

– To znači da firme moraju da obezbede i upotrebu zaštitnih sredstava i opreme, dezinfekcionih sredstava na ulazu i u prostorijama… to će biti obavezno – rekao je Kon za današnje izdanje lista Politika.
– Za sad mislimo da je bolje da ko god može da radi i dalje od kuće, to i čini, dok ne ustanovimo da virusa više nema u cirkulaciji. To je preporučljivo, ali zavisi i od precene poslodavaca – istakao je Kon.
On je istakao da da nismo ni blizu pobede nad koronavirusom i naglasio da se naš zdravstveni sistem brzo adaptirao da kompletno odgovori jednom snažnom udaru, dodajući da je „pokazao vitalnost kojom treba da se hvalimo“.
– Mislim da smo solidno, pa čak i uspešno premostili taj (prvi) talas. Videćemo šta će dalje biti, jer ne smemo da se previše opuštamo. Još nismo ni blizu pobede, jer pobeda podrazumeva da virusa nema, kao i nijednog smrtnog ishoda duži period. Verovatno ćemo imati neki predah tokom leta, a onda ćemo ponovo morati da se pripremimo za zimu ili poznu jesen – rekao je Kon.
Na pitanje da li to znači da očekuje pojavu drugog talasa oboljevanja od COVID-19 i da li bi on mogao da bude jači, Kon je odgovorio da „to baš i nije lako procenjivati“.
– Ima mišljenja lekara da do toga neće doći, ima i onih koji kažu da će talas biti blaži. Prilično sam uzdržan po tom pitanju jer još nemamo podatak kakav nam je kolektivni imunitet – rekao je Kon.
Na pitanje šta očekuje od istraživanja koje će pokazati koliki je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji, on je rekao da očekuje da „prokuženost neće biti jednaka u svim delovima Srbije“. 

– I mislim da neće biti masovna, već daleko od toga. Mislim da postoji, ali da to nije dovoljno. Različita mišljenja o tome postoje i među epidemiolozima i među lekarima u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 – rekao je Kon.

Ali, kako je dodao, „i kad dobijemo rezultate, to će biti samo procena, da bismo tačno znali, morali bismo sve građane da testiramo, a to je praktično nemoguće“.

Kon je rekao i da smatra da je najbolje provesti letnji odmor u Srbiji. 

– Ovde znamo kakva je situacija, a tamo negde znamo ono što nam saopštavaju – rekao je Kon.

You may also like