Evropa upozorava na mračnu zimu dok se drugi talas COVID-19 ubrzava

Od strane Ozon
0 komentar

Evropski čelnici upozorili su na sumornu zimu jer je ponovljeno širenje korona virusa, prisililo zemlje da uvedu nova ograničenja kako bi pokušali obuzdati drugi talas pandemije, sa Francuskom koja beleži rekordne dnevne brojeve zaraženih.

Više od 42,9 miliona ljudi zaraženo je korona virusom širom Sveta, a prema podacima koje prikuplja Reuters preminulo je više od 1,5 miliona ljudi, sa Sjedinjenim Državama koje predvode po najvećem broju smrtnih slučajeva.

Francuska je po prvi put u nedelju zabeležila više od 50.000 dnevnih slučajeva, dok je celi evropski kontinent prešao 250.000 smrtnih slučajeva.

Vlade se očajnički trude da izbegnu potpuna zatvaranja koja su obuzdala bolest početkom godine po ceni gašenja ekonomije. No, pojedine od njih, veliki porast brojeva, primorao ih je da pooštre mere.

“Pred nama su veoma teški meseci”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera svoje stranke, navodi nemački Bild. Iako Nemačka ima manji dnevni rast od drugih evropskih zemalja, kao što je susedna Češka koja beleži rekordne brojeve zaraženih, i dalje su zabeležili značajan porast. 

Španija, koja je zabežila preko milion zaraženih, ulazi u novo vanredno stanje i noćni policijski sat, te zabranu putovanja između pojedinih regija, saopštio je premijer ove zemlje Pedro Sanchez.

Italija koja je u ranoj fazi pandemije bila najteže pogođena zemlja, takođe e uvela nove mere, naredivši restoranima i kafićima da se zatvaraju u 18 sati, kao i zatvaranje bioskopa i teretana, te su uveli i lokalne policijske satove u nekoliko regija.

SlobodnaEvropa

Možda Vam se svidi i