Drugo mesto Stahinji Šumareviću

Od strane Ozon
0 komentar

Učenik trećeg razreda sremskomitrovačke Srednje tehničke škole “Nikola Tesla” Strahinja Šumarević iz Mačvanske Mitrovice osvojio je drugo mesto na konkursu u okviru projekta “Energija je svuda oko nas”.

Radi se o projektu koji je po deveti put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u suorganizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK i Tehnološkog fakulteta Novi Sad, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i građevinske firme ,,Simprolit“.

Učesnici konkursa imali su mogućnost da se takmiče u nekoliko disciplina i to: 1. Modeli i makete, 2. Multimedijalne prezentacije, 3. Literarni radovi, 4. Likovni radovi.

„Pod mentorstvom profesora Marka Mikuleka takmičio sam se u kategoriji Modeli i makete i to sa dve makete energetski efikasnih kuća. U konkurenciji od osamdeset škola osvojio sam drugu nagradu i to je za mene lično zaista veliki uspeh. Što se tiče maketa, jedna od njih predstavlja kuću sa klasičnim solarnim panelima, dok druga predstavlja kuću koja se snabdevala energijom putem vetrenjače. Nisu to neke nove ideje, ali su dobre ideje koje sam ja primenio na realne objekte, na kuće“, priča Strahinja.

On objašnjava da kada bi se spojile te dve ideje dobila bi se kuća koja bi u potpunosti mogla da funkcioniše bez elekrične energije.

„Izvori energije su svuda oko nas – sunce, termalne vode, vetar, potencijal je veliki i samo je potrebno da ga iskoristimo“, nastavlja Mačvanin.

On je predlog profesora Mikuleka da se prijavi na konkurs prihvatio bez puno razmišljanja,a kako ističe, ideje su se već motale po glavi.

“Živim na kraju naseljenog mesta i odavno razmišljam o načinima na koje vetar može da se iskoristi, jer tamo gde je moja kuća uvek ima povetarca, pa otuda i ideja za jednu od maketa. Vetrenjače su mi oduvek bile interesantne, a shvatio sam da mogu biti i jako korisne“, kaže Strahinja.

Prema njegovim rečima mladi ljudi su puni sjajnih ideja, samo kao i on, nisu uvek spremni da sa njima istupe, da ih iznesu na videlo i realizuju. Neki od njih nisu dovoljno samouvereni, neki se plaše da će im drugi te ideje ukrasti, dok pojedini nisu sigurni kakav posao i koje procedure ih čekaju kako bi te ideju i sproveli u delo. Često im treba podstrek koji je on dobio od profesora Mikuleka.

„Nisam očekivao uspeh na takmičenju, jer sam znao da je konkurencija izuzetno velika, tako da me je ta druga nagrada na neki način i iznenadila. Samo učešće je bilo moj prvi veliki korak, onaj koji sam trebao da učinim kako bih „prohodao“ , da se tako izrazim. Sada sam motivisaniji, dobio sam vetar u leđa i mislim da me čekaju velika dostignuća u budućnosti“, kaže Strahinja.

On je odličan đak, a želja mu je da nakon završenog četvrtog razreda upiše Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

„Žao mi je što sam već treća godina, a tek sada sam učestvovao na nekom takmičenju. Ovo je bilo prvo, ali svakako ne i poslednje, jer sam sada samouvereniji, a imam puno ideja koje tek treba da realizujem. Cilj mi je da upišem, a zatim i završim fakultet, da svoje ideje prenesem prvo iz glave na papir, a zatim i da sve to konstruišem i primenim u praksi“, kaže Strahinja.

Prema rečima njegovog nastavnika i mentora mladi Mačvanin je vredan, pametan i odgovoran đak.

„Strahinju i još nekoliko učenika sam odabrao da učestvuju na konkursu spram nekih ličnih kriterijuma i zapažanja, bio mi je važan odnos prema školi, časovima, radu. On je jedno izuzetno dete, vredno, marljivo, sluša na časovima. Na meni kao profesoru i mentoru bilo je da tu decu samo malo podstaknem, da ih usmerim i eventualno pomognem onoliko koliko je to dozvoljeno, na njima je u suštini bilo sve. Strahinja se maksimalno potrudio oko konkursa i izuzetno mi je drago što je osvojio nagradu, mislim da je zaslužena i nadam se da će ih biti još mnoštvo u budućnosti“, rekao je Mikulek.

Možda Vam se svidi i