Dosegli smo maksimum koji će trajati još desetak dana, predlog potpuna zabrana kontakata

Od strane Ozon
0 komentar

Posle prethodna tri dana dosegli smo maksimum, koji će trajati još 10-ak dana, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

„U ove dve nedelje, zaista, najrestriktivnije mere koje smo do sada planirali, treba i da se sprovode“, istakao je Kon na pres konferenciji.

To, kaže, ne znači da te mere zaista moraju da budu određene kao policijski čas, ali svakako moraju da se sprovode, a to su sve mere sprečavanja bilo kakvog kontakta u narednim nedeljama, jer je tada virus najagilniji i najsposobniji da se prenese preko ogromnog broja ljudi koji su „rezervoari“.

„Sprečavanje kontakata je u toj situaciji apsolutno najvažnija, uključujući sve mere do sada“, rekao je Kon.

On je upozorio i da nema više „igranja“ sa tim kako se sprovodi izolacija, i to će se sada sprovoditi u bolničkim uslovima, jer su zato improvizovane bolnice i napravljene.

„Napravljene su za izolaciju, da nam se ne bi desilo da nam se iz kućne izolacije, virus vrati nazad i uđe u populaciju. Ti ne sme da se desi“, rekao je Kon.

Kako je rekao njegov predlog je da u narednih osam do 10 dana bude uvedena 24-rosatna apsolutna zabrana kontakata, a ako mora, onda i kretanja, u pojedinim žarištima, kako bi se prekinuo lanac širenja virusa.

Kon je istakao da se sada nalazimo u maksimumu, koji će trajati još narednih osam do 10 dana.

Ako se budu sprovodile mere o zabrani kretanja 24 sata, to, po njegovom mišljenju ima smisla za Beograd i neka žarišta koja su dodatno ispitana.

Kako je rekao, za tim nema potrebe ako svi shvate da je, i bez policijskog sata, bolje da se tako ponašamo.

„Što se mog predloga tiče, on je poptuno jasan – 24 sata u narednih osam do 10 dana apsolutne zabrane kontakata. Ako mora onda i kretanja, ali kontakata da“, rekao je Kon odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.

Istakao je da to pitanje nije bilo na Kriznom štabu još, i da je reč o njegovom stavu kao epidemiologa.

RTS

You may also like