Pomoćnik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor Goran Stamenković rekao je za RTS da je izvršeno preko 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima.

Postavlja se pitanje, da li smo prestali da vodimo računa o zaštiti. Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, doktor Goran Stamenković je rekao da je očigledno da nismo dovoljno dobro shvatili relaksaciju mera.

Smatra da bi stepen odgovornosti trebalo da podognemo na još viši nivo, ne samo kada se radi o pravnim licima koji su pod nadzorom inspekcija.

„Svi napori koji su ulagani u prethodnih dva meseca od strane države i Ministarstva zdravlja su trebalo da urode plodom i da to žarište u Srbiji bude anulirano i da ne postoji u mnogim gradovima“, kaže on.

Nadležne inspekcije rada će da utvrde odgovornost nadležnih u fabrici. Sanitarna inspkecija u saradnji sa Insitutima za javno zdravlje radi na suzbijanju daljeg širenja bolesati, koja je bila nepoznanica, podseća Stamenković.

Svi strepimo od toga da se ponovo vrate pooštrene mere. Epidemiolozi kažu to zavisi od broja novozaraženih. Govoreći o tome šta se dešava ako broj bude zaraženih bude povećan samo u jednom gradu, ukazuje da lokalni krizni štab preduzima mere i angažuje sve inspekcijske službe.

Koliko je rešenja otkucano za izolaciju 

„Zavodi za javno zdravlje su prvi na potezu, oni su naši prvi saradnici. Na osnovu njihovih podataka o broju obolelih građana dobijamo i podatke o licima koja su iz kontakata i na osnovu toga smo stavili u prethodna dva meseca preko 23.000 građana u izolaciju u kućnim uslovima. Toliko je rešenja otkucano od strane nadležne sanitarne inspekcije u saradnji sa zavodima za javno zdravlje“, kaže on.

Ukazao je da je veliki broj sanitarnih inspekotora i dalje na graničnim prelazima i veliki broj pokriva 24 sata veliki broj graničnih prelaza i taj broj inspektroa je stavio pod nadzor 20.000 putnika i iskontrolisao 11.000 aviona. U pitanju je 90 inspektora za celu Sebiju, a 57 je na graničnoim prelazima.

Prema njegovim rečima, dvadesetak ljudi radi po okruzima ono što treba da radi i čaka se dalja relaksacija mera na graničnim prelazima.

Ističe da sanitarna inspekcija nije jedina koja treba da radi kontrolu shodno proveri preventoivnih mera – već sve inspekcije ministarstava ili lokalne moraju da vrše kontrolu preduzimanja preventivnih mera radi sprečavanja širenja infekcije. 

Najveći broj nadzora u frizerskim i kozmetičkim salonima 

„Do sada je izvršeno preko 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima. Vršen je i nadzor dela ugostiteljskih objekata, koji su u tržnim centima, radili smo preventivne nadzore početka rada u prdškolskim uslovima, i u školskim objektima gde postoji produženi boravci“, kaže Stamenković.  

Prema njegovim rečima, zajedničke kontrole sa gradskim inspekcijama su urodile plodom, jer je prvi ulazak dece bio propraćen kontrolom.

U odnosu na kontrolu objekata najveći broj nadzora je izvršen u frizerskim i kozmetičkim salonima.

„Za sada postoji manji broj nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima u smislu nedoslednog nošenja maske, nije uvek na licu onoga ko pruža usluge, pravilno korišćenje sredstava za dezinfekciju, nedostatak količine“, ukazao je on. 

Vlasnik objekta je dužan da upozori klijenta da nosi masku, to stoji u uredbi, kaže Stamenković i dodaje da je „Batut“ radio na tim preporukama. Kako kaže, to se zovu pravila ponašanja.

Prema njegovim rečima, određeni objekti nisu istakli pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih subjekata procenat utvrđenih nepravilnosti nije bilo značajan da bi se preduzele radiklanije mere. 

Kazne u najavi 

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković kaže da će se sa kaznama početi brzo. 

Podseća da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču. Za fizičko lice se mogu izreći u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara.

Što se tiće klima uređaja, Stamenković kaže da se svi drže preporuka.

„Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena iz korišćenja zbog širenja vazduhom čestica koje mogu da prenose virus“, ukazao je on.

Stamenković kaže da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

„Očekujemo novu uredbu koja će preciznije ovo definisati, uredba od 7. maja je opšta uredba koja daje mogućnost određenim inspekcijskim službama da preduzimaju neke mere“, zaključio je Stamenković.

RTS

Možda Vam se svidi i