COVID-19 može da preživi na ekranu vašeg telefona?

Od strane Ozon
0 komentar


Istraživanje koje su sproveli naučnici iz Australije pokazuje da SARS-Cov-2 virus, koji je odgovoran za COVID-19 pandemiju, može da u određenim uslovima preživi skoro mesec dana na staklu, metalu i novčanicama. Preciznije, ako je temperatura 20 stepeni, a vlažnost vazduha 50 procenata, virus će na pomenutim površinama preživeti čak 28 dana. Ovi rezultati se znatno razlikuju od prethodnih, koji su navodili da virus može da izdrži nekoliko dana na staklu i novčanicama i do šest dana na čeliku.

Sprovedeno istraživanje ukazuje da zbog tih novih saznanja, ekrani telefona mogu da budu potencijalno opasan izvor transmisije virusa i da moraju da se često dezinfikuju, naročito ako se upotrebljavaju u zatvorenim prostorima sa velikim brojem osoba. Slično je i sa novčanicama, bilo da su one papirne ili od plastičnih polimera, kakve se upotrebljavaju u Australiji ili Velikoj Britaniji. Tu je mogućnost prenosa zaraze drastično povećana, jer novčanice često menjaju vlasnike.

Ovo je još jedan dokaz da je neophodno da se često peru ruke, ali da ne bi škodilo ni da se regularno dezinfikuju telefoni i novčanice. Sada već postoji velika ponuda UVC lampi (čak i na našem tržištu), za koje se tvrdi da ubijaju skoro sve viruse, pa možda treba razmisliti i o kupovini nekog takvog rešenja.

Izvor: pcpress.rs

Autor: Branislav Bubanja


You may also like