Bekrijska slava

Od strane Ozon
0 komentar

Radenković je jedno od retkih sela, a svakako jedino u severnoj Mačvi, koje još uvek obeležava „Bekrijsku slavu“. Može se reći da je to već postalo tradicija koja traje preko 50 godina, a možda čak i duže.

Prvi ponedeljak vaskršnjeg posta takozvani čisti ponedeljak je dan kada bekrije proslavljaju svoj dan, ove godine to je bilo 2. marta.

Кao što svaka slava ima domaćina tako i „Bekrijska slava“ ima svog domaćina koji organizuje slavu i vodi računa da sve bude u najboljem redu. Poštuju se svi slavski običaji, ali u nešto izmenjenom obliku, pa tako umesto slavske sveće stavlja se improvizovana sveća od luka i paprike, umesto koljiva papula, a rakija je naravno i ovde neizbežna.

Svaki gost na ulazu čestita slavu domaćinu, posluži se – sve po redu i da skroman prilog u novcu da i pomogne domaćina.

Na slavi se obavezno služi i rendana rotkva, koja je takođe, pored improvizovane sveće, papule i rakije nešto što čini bekrijsku slavu.

Ove godine slava je imala više domaćina koji su se potrudili da svi brojni gosti, odnosno bekrije uživaju u dobroj hrani i piću. Slava je obeležena u prostorijama nekadašnjeg seoskog doma kulture, a pored Radenkovaca na njoj su se, kao radovi viđeni, našli i gosti iz drugih, okolnih mesta, jedan od njih bio je i ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović.

Slava, pogotovo ne bekrijska ne može proći bez muzike, pa tako nije ni ova, goste je celo veče uveseljavao orkestar čuvenog meštanina ovog sela Siniše Tufegdžića.

Običaj je da poslednji, a ujedno i najveseliji gost preuzme slavu i na taj način preuzme ulogu domaćina naredne godine, a tako je i sada bilo, jer se tradicija duga pola veka ne sme prekidati.

You may also like