Poslodavci u Srbiji dobiće 7. jula poslednji predviđeni, to jest treći „korona“ minimalac namenjen zaposlenima i do kraja oktobra neće smeti da ih otpuste.

U međuvremenu, trebalo bi doneti nove, pre svega, poreske olakšice, da bi se privrednici rasteretili, a uštedom na plaćanju nižih doprinosa, taj novac bi mogli da usmere da zadrže zaposlene na duži rok, smatra poreski savetnik Milan Trbojević.

„Poslodavci posle poslednjeg minimalca imaju obavezu da zadrže isti broj radnika do kraja oktobra. Tada je realno da se počne sa otpuštanjima. Međutim, da biste predupredili razmišljanje poslodavca o tome, kada realno ima smanjene prihode, moraju se smanjiti porezi i doprinosi, više doprinosi nego porezi“, kaže Trbojević za Tanjug.

To smanjenje ne bi dovelo do povećanja plata, ali može dovesti do toga da se poslodavci u manjoj meri odluče da otpuštaju radnike jer će imati niže ukupne troškove.

„Ako dođe do otpuštanja, u budžetu Srbije će svakako biti manje prihoda, tako da treba izračunati i videti šta je najpogodnije da se smanji“, rekao je Trbojević govoreći o mogućnosti za umanjenje plaćanja različitih poreskih dažbina.

Smatra da ne treba smanjivati porez na zarade, već na doprinose.

„To može biti privremeno, šest meseci sa mogućnosti produženja, ili tri meseca…“, navodi Trbojević.

Sektorski je jako bitno, kaže, pomoći najugroženijima, ugostiteljima i hotelijerima…

Orbović: I nova vlada da pomaže privredu
Predstavnici sindikata očekuju od nove vlade da nastavi da pomaže razvoj i očuvanje privrede i kreiranje novih kvalitetnih radnih mesta, poručio je predsednik Saveza Samostalih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Orbović rekao da kao trajni zadatak sindikata ostaje borba za veće zarade, kao i borba protiv siromaštva zasposlenih.

„Najteža borba biće za očuvanje radnog standarda i zapošljavanja i moramo se boriti protiv umanjenja i nepoštovanja prava radnika, zakona i propisa i za dostojanstvo zaposlenih i penzionera, kao i nezaposlenih i toga da građani ne odlaze iz zemlje“, rekao je Orbović.

Savetuje da se ugostiteljski PDV sa 20 smanji na 10 odsto.

Iako se tumači da na taj način samo poslodavac dobija, prema rečima Trbojevića, zapravo, tako se radnicima čuvaju poslovi.

„Ako poslodavci ne budu imali više novca, realno je da će prvi trošak biti radnici koji će se skloniti. Ako budu morali, zbog države će ih zadržati do kraja oktobra, ili će čak neko uraditi kalkulaciju pa će mu se možda isplatiti da vrati to (minimalc), ili će bankrotirati, otpustiti radnike, pa neće ni državi vratiti“, objašnjava Trbojević.

Privrednici i radnici ne treba da strahuju i Vlada Srbije pratiće situaciju izazvanu pandemijom korona virusa i donositi mere u skladu sa okolnostima kako ne bi bilo većih problema i posledica u poslovanju, poručio je ministar rada Zoran Đorđević.

On je za Tanjug rekao da bi uskoro trebalo da počne isplata poslednjeg, trećeg minimalca kao pomoć države privatnom sektoru, i da će se pratiti dalje šta se dešava na tržistu rada i epidemijom, te i dalje odluke donositi u skladu sa tim.

Imajući u vidu da se beleži porast broja inficiranih koronom, privrednici strahuju kako će dalja epidemiološka situacija uticati na njihovo poslovanje.

„Vazno je da postoji privredna aktivnost i svi ciljevi su usmereni ka tome. Privrednici i radnici ne treba da brinu i prilagođavaćemo se okolnostima i verujem, što pre, izboriti sa krizom“, rekao je ministar .

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković ocenio je da predstoji težak period imajući u vidu okolnosti izazvane širenjem korona virusa i dodao da se se može očekivati pad proizvodnje, stagniranje zarada i zaposlenosti.

Z. Delić

Izvor Dnevnik

Možda Vam se svidi i