Home Vesti 106 godina od Bitke na Legetu

106 godina od Bitke na Legetu

by Ozon

Sremska Mitrovica – Srpska pravoslavna crkva i Grad Sremska Mitrovica organizuju obeležavanje 106 godina od Legetske bitke.

Prigodna svečanost biće održana u subotu, 5. septembra sa početkom u 11:00 časova kod spomenika na polju Leget. Na istom mestu parastos za žrtve održaće sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Svečanost će biti organizovana u manjem obimu, a u skladu sa epidemiološkim merama.

*Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. Puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

You may also like