Vazduh najzagađeniji u Beogradu, Smederevu, Kosjeriću, Užicu i Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
1 komentar

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je gostujući na RTS-u naveo da je vazduh prekomerno zagađen u više gradova Srbije. Prema njegovim rečima i Sremska Mitrovica se nalazi među najzagađenijim gradovima u državi.

„Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije aero-zagađenje jeste jedno od najvećih izazova ako ne i najveći izazov za ljudsko zdravlje. Građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci. Ono što je u Srbiji najdominantnije su pre svega individualna ložišta kojih ima veliki broj i koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije“, objašnjava Radović.

Prema izveštaju Agencija za zaštitu životne sredine najzagađeniji gradovi prošle godine bili su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice, a najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

„U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen, kao i u zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha“, navodi se u izveštaju.

Radović je gostujući na RTS-u poručio da u narednom periodu treba naći alternativu grejanju na ugalj, drva i da se povećaju ulaganja u energetsku efikasnost.

Kompletan izveštaj možete pročitati na sledećem linku: http://www.sepa.gov.rs/download/izv/Vazduh2018_final.pdf

RTS/rts.rs

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Marko Cvijanovic 04.09.2019. - 8:28 am

treba malo detaljnije precesljati tekst kad se vadi recenica iz konteksta, Vazduh u SM je opterecen / zagadjen PPM 10 ) u doba godine grafikon u prilogu studije, Nije oprecenje SO i NO , Ono sto je dobro je da imamo mernu stanicu i da mozemo da pratimo mesec za mesec na sajtu grada.

Komentari su zatvoreni.