– Za zaštitu od gripa o trošku osiguranja za novu sezonu obezbeđeno je 48.000 vakcina više nego za prethodnu, saznaju Večernje novosti u RFZO-u.

Odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak doneta je u ponedeljak.

Torlak, koji je na javnoj nabavci ponudio Sanofi Pasterovu vakcinu, u obavezi je da do 15. oktobra isporuči svih 289.800 ugovorenih doza, piše list.

Epidemiolozi kažu da je to taman na vreme za početak imunizacije.

Zaštita od gripa najugroženijih kategorija stanovnika, kao što su stariji od 65 ili hronično oboleli, kako se navodi, koštaće nas ove sezone duplo više nego prethodne – čak 217.239.660 dinara sa PDV.

Predlog potrebnog broja doza dao je Institut za zaštitu zdravlja „Dr Milan Jovanović Batut“, na osnovu kojeg je RFZO raspisao javnu nabavku.

Količina vakcine za novu sezonu povećana je s obzirom na veće interesovanje za imunizaciju.

Lane je isto od Torlaka kupljena takođe Sanofi Pasterova vakcina za 419 dinara po dozi bez PDV, a ove godine je doza dostigla čak 679 dinara.

Reč je o naprednijoj, četvorovalentnoj vakcini „vaksigrip“ tetra, dok smo prošlih sezona kupovali trovalentni „vaksigrip“. Ova sa oznakom tetra sadrži zaštitu od četiri soja virusa gripa, dok trovalentni vaksigrip štiti od tri soja, navele su Novosti.

Možda Vam se svidi i