Usvojen budžet Grada Sremska Mitrovica za 2020. godinu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na poslednjoj u ovoj godini održanoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica većinom odborničkih glasova usvojena je Odluka o budžetu za 2020. godinu.

Budžet Grada za narednu godinu iznosi tačno 3.408.771.000 dinara.

Prema rečima gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera u budžetu je sadržano sve ono što lokalna samouprava planira da uradi u 2020. godini, što podrzumeva i završetak nekoliko projekata koji su startovali tokom ove godine.

“Budžetom su obuhvaćeni svi kapitalni projekti koje grad Sremska Mitrovica finansira, kako samostalno, tako uz pomoć vlada Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine. Tu je sadržano sve ono što se tiče i održavanja kapitalnih objekata, zatim svaka uprava na svojoj poziciji ima sredstva za njen redovan rad. Budžetom su predviđena, baš kao i svake godine, sredstva za socijalna davanja, sredstva za zdravstvo, gde nam je najznačajnija mera finsniranje deset lekara u seoskim sredinama, zatim obrazovanje, sport, kultura. Sve ono što je započeto u 2019. godini biće nastavljeno i završeno u narednoj, pa tako su u budžetu opredeljna sredstva i za završetak novog objekta Osnovne škole “Jovan Popović” koji gradimo zajedno sa Upravom za kapitalna ulagnja”, rekao je Sanader nakon sednice.

On je dodao da će se naredne godine raditi i na putnoj infrastrukturu i to kroz javno – privatno partnerstvo, kao i na zameni javne rasvete, takođe kroz javno – privatno partnerstvo.

“U budžetu su predviđena sredstva i za održavanje higijene grada, odnošenje i deponovanje smeća, održavanje i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže.

“Budžet je najvažniji akt koji usvaja lokalna samouprava kada je u pitanju njeno funkcionisanje i mi se nadamo da smo uspeli da sagledamo i predvidimo u ovom momentu sve što će se eventualno desiti i što treba isfinansirati u narednoj godini, a naravno i ako se nešto i međuvremenu desi, odnosno ukoliko se stvore mogućnosti za nove projekte, nove izgradnje gde lokalna samouprava treba da uzme aktivno učešće, uvek možemo da izvršimo rebalans bužeta i određena sredstva preusmerimo na te stvari koje su nam od životnog značaja”, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da ga raduje činjenica da drastično raste prihod ostvaren putem poreza na zarade.

“S obzirom da je u prethonom periodu Vlada republike kroz zakone o oporezivanju spuštala stopu porezu na zarade raduje me činjenica da je prihod ostvaren po tom osnovu u Mitrovici počeo da raste. Preko 7% je po tom osnovu veći prihod ove u odnosu na prošlu godinu i očekujem i dalji rast”, rekao je Sanader.

Prema rečima gradonačelnika na rast prihoda po ovoj osnovi uticale su tri stvari.

“Samim smanjenjem poreske stope je smanjen broj lica zaposlenih u sivoj zoni, odnosno određeni broj radnika se iz sive, prebacio u belu zonu. Zatim imamo povećano zapošljavanje i rast zarada, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru”, objašnjava Sanader.

On dodaje i da je prihod po osnovu poreza na imovinu takođe viši u odnosu na prošlu godinu.

“Porez na imovinu polako raste i očekujem da će se taj tren nastaviti s obzirom da imamo dosta novogradnje, kao i da svake godine bude obrađeno oko 700 zahteva za ozakonjenje objekata”, zaključio je graonačelnik.

Možda Vam se svidi i