Uspešna godina iza mitrovačke Kancelarije za mlade

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Godina na izmaku bila je izuzetno uspešna i radna za Kancelariju za mlade Grada Sremska Mitrovica i sve njene volontere. Prema rečima Biljane Matić, koordinatorke Kancelarije realizovan je niz akcija, radionica, obuka, obeleženi su neki značajni datumi, a Kancelarija je uzela učešće i u brojnim manifestacijama.

„Ove godine Kancelarija je obeležila deceniju postojanja i uspešnog rada i mogu da kažem da smo za deset godina zaista postali jedan brend i prepoznatljivi ne samo u Sremskoj Mitrovici, nego i šire. Ponosna sam na sve ono što smo do sada uradili, kako od 2016. godine od kada vršim funkciju koordinatora, tako i u periodu pre toga, jer jer su na čelu ove ustanove bili zaista vredni, pametni ljudi koji su nam i dalje uvek na raspolaganju“, kaže Matić i dodaje da je izuzetno ponosna i na činjenicu da Kancelarija ima preko 70 aktivnih volontera. Brojka kojom ne mogu da se pohvale ni neki veći gradovi.

Kancelarija za to vreme nije prekidala sa radom i vrata iste su uvek bila otvorena za sve one koji su želeli da se uključe u njen rad.

„Toliko toga je bilo tokom ove godine, da je teško svega se i setiti, ali neke najbitnije stvari ću svakako izdvojiti. Na primer, što se tiče gradskih dešavanja tu se trudimo da ih maksimalno ispratimo i da uzmemo učešće gde god je to moguće. Imamo jako dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, pre svega sa gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom i načelnikom Uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilijom Nedićem i baš zbog toga trudimo se da uvek budemo gradu na raspolaganju, jer to isto očekujemo za uzvrat“, kaže Matić, pa navodi učešće u obeležavanju pet godina od majskih poplava, a zatim i učešće u realizaciji jedne od najvećih sportskih manifestacija, a to su Sportske igre mladih.

Kancelarija je ove godine realizovala ili uzela učešće u više obuka i radionica, a kao najvažnije Matić izdvaja „Coca  – cola podršku mladima“, obuku tokom koje su mladi imali priliku da nauče kako treba da izgleda jedan CV, kako se piše motivaciono pismo, na koji način razgovarati sa potencijalnim poslodavcem i slično, kao i radionicu vezanu za IT sektor „Danas mladi, sutra lideri“.

Devetu godinu za redom održan je i “Ples maturanata” na kojem je učešće uzelo preko 400 učenika završnih razreda svih sremskomitrovačkih srednjih škola. Projekat “Maturska haljina” je takođe nastavljen, a u okviru njega anonimno se maturantkinjama obezbeđuju haljine za noć koja obeležava kraj srednjoškolskog obrazovanja.

Kancelarija za mlade kao član Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ove godine je učestvovala u obeležavanju Evropskog i Međunarodnog dana borbe proziv trgovine ljudima.

“Svi mi znamo da je volonterski rad dobrovoljan i besplatan, ali vodimo jako računa o našim volonterima, pogotovo onim najaktivnijim, pa smo kao i prošle i ove godine za njih 13 organizovali edukativnu ekskurziju u Višegrad. Bilo je to lepo putovanje na kojem smo se dodatno upoznali i zbližili, ali i došli do nekih ideja koje ćemo možda u budućnosti sprovesti u delo”, kaže Matić.

Obeležen je i Dan mladih – 12. avgust, a tom prilikom Kancerlariju je posetio gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader koji je sa volonterima, mladima pričao o onim temama i problemima koje su sami oni istakli kao najbitnije za njih.

„Mladi su bili otvoreni, iskreni, postavljali pitanja, a gradonačelnik je bio strpljiv, na svako pitanje odgovorio i svaki odgovor obrazložio. Bio je to iskren dijalog i vrlo koristan za obe strane”, kaže Matić.

Ona je, kao koordinatorka jedne od najsupešnijih Kancelarija na teritoriji države, ove godine imala čast da ispred Ministarstva omladine i sporta prisustvuje 23. Susretu mladih u Trebinju.

“Bilo je to lepo iskustvo, upoznala sam dosta mladih, perspektivnih ljudi, razmenila ideje sa njima, pričala o načinu funkcionisanja naše Kancelarije, dala savete i čula savete. Jako je bitno za ovaj posao kojim se ja bavim pratiti dešavanja i stalno biti u toku”, ističe Matić.

Projekat “Karijerni info servis” realizovan je šestu godinu za redom i učešće u njemu uzelo je preko 200 mladih, kako kroz radionice koje su se održavale u okviru projekta, tako i kroz samu završnu konferenciju na kojoj su govorili izuzetno zanimljivi predavači – mladi preduzetnici.

Kancelarija je pružila podršku i učeničkoj kompaniji “Dolce rosa” Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ koja je na takmičenju “Dostignuća mladih” ostvarila zapažen rezultat, odnosno osvojila treće mesto u Srbiji.

„Kompanija “Dolce rosa” je jedina učenička kompanija u Sremskoj Mitrovici, vrlo smo ponosni na nju i nadam se da će ovaj dobar primer slediti i druge škole. Ja radim sa mladi ljudima koji su zaista inteligentni, talentovani, sposobni i mislim da su učeničke kompanije dobar način da sve to iskažu”, kaže koordinatorka.

Tokom jeseni 2019. pokrenuta je saradnja sa institutom „Yunus Emre“, kulturnim centrom koji radi pod okriljem Ambasade Turske i upravo u okviru te saradnje u januaru mesecu u Sremskoj Mitrovici počeće kurs turskog jezika.

Nizom aktivnosi obeležena je i Nedelja volontera u okviru koje je između ostalog predstavljena i volonterska knjižica.

“Na sam Dan volontera predstavili smo volontersku knjižici koja obezbeđuje besplatan odlazak na bazen, utakmice u Hali „Pinki“, zatim odlazak na predstave u pozorištu, članstvo u biblioteci i slično. Želimo da mladi što više ulaze u svet kulture i sporta, ali i da imaju neke benefite o toga što su volonteri, tako da smo spojili lepo i korisno. Predstavljanju volonterske knjižice prisustvovao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za omladinu i sport Dragan Milić koji je iskreno pohvalio rad Kancelarije i svih koji su njen deo”, objašnjava dalje Matić.

Za kraj godine, sada već tradicionalno u saradnji sa učeničkim parlamentima srednjih škola Kancelarija za mlade priprema novogodišnje paketiće za mališane koji se trenutno nalaze na lečenju u Opštoj bolnici Sremska Mitrovca. U ovu akciju uključile su se Medicinska škola „Draginja Nikšić“ i Prehrambeno – hemijska i šumarska škola.

Poslednja aktivnost koju je Kancelarija za mlade imala u ovoj godine je učešće na “Magičnom trgu”.

„Ovu godinu bih ocenila kao vrlo uspešnu, prvo posmatrajući aktivnosti, a zatim i po broju volontera koji je u njima uzeo učešće. Izdvojila bih veliku podršku grada, ali i brojnih drugih ustanova sa kojima imamo lepu saradnju. Kancelarija za mlade je postala jedan brend Sremske Mitrovice, naši volonteri su prepoznatljivi u gradu i to je najveća potvrda našeg rada”, završava Matić.

Možda Vam se svidi i